Czy słyszałeś już może o jaglance, a może miałeś okazję jej spróbować? Na pewno zachwyca ona smakiem i delikatnością, ale przede wszystkim znana jest i ceniona za swoje liczne właściwości, o których wspomnimy dzisiaj nieco więcej. Przekonaj się, dlaczego warto jeść kaszę jaglaną i dla kogo polecana jest w pierwszej kolejności.
Suche fakty
Zaczniemy od konkretów i podania szczegółowych przyczyn, dla których regularne spożywanie kaszy jaglanej jest korzystne i zalecane dla zdrowia. Generalnie w 100g kaszy znajdziesz około 350 kalorii, w tym głównie węglowodany i białko roślinne. Zawiera także wysoki indeks glikemiczny w porównaniu do pozostałych rodzajów kasz i nie powinna być spożywana zbyt często, a zwłaszcza przez osoby, które muszą uważać na poziom cukru we krwi.
Z drugiej strony może być jak najbardziej zalecana, ze względu na lekkostrawność, a więc jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które borykają się z problemami układu pokarmowego. Musimy również wspomnieć o niskiej zawartości błonnika, co dla niektórych może również wpływać na plus oraz braku glutenu w swoim składzie, dzięki czemu mogą jeść ją osoby uczulone.
Dodatkowo kasza jaglana zawiera w sobie takie witaminy i minerały jak:
- krzemionka
- lecytyna
- witaminy z grupy B
- fosfor
- magnez
Dla kogo kasza jaglana?
Jako pierwszą grupę odbiorców powinniśmy wymienić kobiety w ciąży i karmiące piersią, ponieważ kasza jaglana jest lekkostrawna i nie powoduje żadnych wzdęć. Również brak zawartości glutenu i wiele właściwości odżywczych wpłynie pozytywnie na prawidłowe rozwijanie się dziecka od lat najmłodszych, przy czym można zapobiec częściowo późniejszym alergiom pokarmowym.
Następnie jaglanka sprawdzi się u osób będących na ścisłej diecie i uprawiających różne aktywności, gdzie spożywanie kaszy w niewielkich ilościach przed treningiem jest jak najbardziej wskazane. Stanowi świetny dodatek do dań obiadowych, jako baza do śniadań, sałatek i wielu innych potraw, dzięki którym zyskujesz energię do działania.
Jak gotować kaszę jaglaną?
Do jej zakupu zapraszamy do sklepu ze zdrową żywnością Jawo Kraków, gdzie kasza jaglana będzie pochodzić na 100% ze sprawdzonych źródeł i tym samym będzie smakować o wiele lepiej. Proces jej gotowania możemy natomiast rozróżnić na dwa sposoby.
- Kasza na sypko – należy najpierw podprażyć kaszę w garnku z grubszym dnem, a następnie zalać ją wrzątkiem i to dość sporo, by zaczęła się gotować i wchłonęła całą wodę.
- Kasza kremowa – wystarczy przepłukać kaszę na sitku i kolejno ugotować na wodzie lub mleku.