Moda na jedzenie bez dodatku glutenu stała się teraz naszą codziennością. Jeszcze parę lat temu trudnodostępne były różnego rodzaju produkty bezglutenowe w zwykłych marketach, a obecnie możemy dostać je wszędzie. Co więcej, producenci również zadbali, by ich stały asortyment również zmienić swój charakter i stał się dopasowany do potrzeb osób uczulonych i z nietolerancją pokarmową. Dzisiaj skupimy się na 5 najlepszych mąkach bezglutenowych, z których możesz stworzyć prawdziwie smaczne cuda w swojej kuchni.

1. Mąka gryczana

Pozyskiwana jest przez zmielenie ziaren gryki, które w rezultacie pozbawione są glutenu, a więc jak najbardziej polecane osobom uczulonym. W smaku również przypomina klasyczną kaszę gryczaną, natomiast co do jej właściwości zdrowotnych trzeba nadmienić, że jest ona bogata w aminokwasy, lizynę i metioninę. Te z kolei wpływają na gospodarkę hormonalną i wspierają odbudowę kolagenu w skórze. Również znajdziesz tam mnóstwo błonnika i przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie.

Z mąki gryczanej możesz przygotować m.in. pyszne pierogi, naleśniki czy też upiec domowej roboty chleb gryczany, który jest naprawdę smaczny.

2. Mąka kokosowa

Powstaje z miąższu orzecha kokosowego i w zasadzie jest to produkt uboczny produkcji mleka i oleju kokosowego. Jak możesz się łatwo domyśleć, mąka po przygotowaniu również nadaje potrawom kokosowego aromatu, a więc idealnie nadaje się do dań na słodko, jak na przykład omlety, ciasta i inne desery.

Tutaj również nie znajdziesz glutenu, za to możesz liczyć na wysokie stężenie błonnika, tłuszcze nasycone, które działają przeciwbakteryjnie i białko naturalnego pochodzenia. W rezultacie spożywanie mąki kokosowej może przynieść Ci wiele korzyści na co dzień.

3. Mąka ryżowa

Najczęściej wykorzystywana jest w kuchni azjatyckiej do produkcji makaronów, pierogów i innych ciast do różnych dań. Mąka ryżowa po ugotowaniu staje się prawie przeźroczysta, a jej smak ciężko jest przyrównać do jakiejkolwiek innej. Może powstać zarówno z białego ryżu, jak i brązowego czy pełnoziarnistego. Sprawdza się ona doskonale nie tylko w kuchni osób nietolerujących glutenu, ale również będących na diecie, ponieważ mąka ta zawiera zdecydowanie mniej kalorii niż mąka pszenna.

4. Mąka kukurydziana

Naszą następną bezglutenową propozycją jest mąka kukurydziana, która otrzymywana jest w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy, przez co wyróżnia ją również żółtawe zabarwienie. Podobny kolor przyjmują także wszystkie wypieki i dania z jej udziałem, co można potraktować jako kolejny atut estetyczny. W składzie tej mąki znajduje się przede wszystkim: białko, błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, magnez oraz cynk, które oczywiście stanowią podstawę naszej codziennej diety.

Mąkę kukurydzianą można wykorzystać m.in. do pieczenia chleba i bułek kukurydzianych, ciast i deserów, sosów, zagęszczania zup i wielu innych dań.

5. Mąka jaglana

Będzie również idealnym rozwiązaniem dla osób chorujących na celiakię, a także osób będących na diecie. Mąka jaglana doskonale nadaje się do wszelkich wypieków, potraw, zaprawiania sosów i zup i wielu innych dań na słodko i słono. W smaku jest bardzo delikatna i prawie niewyczuwalna. Natomiast pod względem różnych właściwości odżywczych trzeba zwrócić uwagę na regulację cholesterolu we krwi, lekkostrawność i poprawę pamięci.

TOP 5 mąk bezglutenowych
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here