Mąka kokosowa coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych wśród produktów ze zdrową żywnością. Nic dziwnego, ponieważ zawiera wiele cennych składników, a także jest produktem bezglutenowym, dlatego jest idealne dla osób, które nie mogą spożywać glutenu lub starają się go ograniczyć w swojej diecie. Koniecznie poznaj właściwości tego produktu oraz jego wpływ na Twój organizm!

Jak produkuje się mąkę kokosową?

Obecnie głównym producentem mąki kokosowej są Filipiny. Mąka z orzechów kokosowych nie zawiera glutenu, fityn ani cholesterolu. Z tego względu polecana jest osobom cierpiącym na celiakię, nietolerancję glutenu i cukrzycę.

Mąka kokosowa produkowana jest z miąższu orzecha kokosowego jako produkt uboczny wytwarzania mleka i oleju kokosowego. Charakteryzuje się lekkim posmakiem oraz aromatem kokosa. Warto jednak zaznaczyć, że mąka kokosowa nie ma słodkiego smaku, dlatego z powodzeniem będzie idealna nie tylko do deserów, ale także wielu dań.

Właściwości mąki kokosowej

Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, czyli białka, które występuje w zbożach i często powoduje alergie pokarmowe. Mąka kokosowa ma wiele cennych właściwości odżywczych, zalicza się ją do mąk nisko węglowodanowych, dlatego poleca się ją osobom z zaburzoną gospodarką cukrową.

Dlaczego jeszcze warto włączyć ją do swojego menu? Dodatkowo produkt ten zawiera głównie nasycone średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe (MTC), które wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, przyczyniają się do szybszego spalania tłuszczu oraz przyspieszają metabolizm. A to nie koniec jej dobroczynnych właściwości!

Kolejną zaletą mąki kokosowej jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, co wpływa na wydłużone uczucie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Regularne spożywanie mąki kokosowej poprawia profil lipidowy. Mąka kokosowa usprawnia również rytm wypróżnień oraz wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.

Dlaczego mąka kokosowa polecana jest również osobom zmagającym się z cukrzycą lub insulinopornością? Mąka kokosowa wpływa na przyspieszenie tempa metabolizmu oraz wyrównanie poziomu glukozy we krwi dzięki obecności średnio łańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych MCT. Ze względu na jej niski indeks glikemiczny nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi ani gwałtownych wyrzutów insuliny.

Jak widzisz, istnieje wiele powodów, dla których warto spożywać mąkę kokosową. Do swojej diety powinny ją włączyć szczególnie osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinopornością, a także te, które nie powinny spożywać glutenu. Zależy Ci nie tylko na zdrowym odżywianiu, ale chcesz również zadbać w odpowiednio sposób o swoją skórę? Czy wiesz, że niektóre kosmetyki możesz zrobić we własnym domu? Sprawdź koniecznie: woda różana – przepis i właściwości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here