Na rynku znaleźć można wiele rodzajów śliwek: świeże, suszone, śliwki wędzone, węgierki, mirabelki czy renklody. Można je z powodzeniem spożywać jako zdrową przekąskę lub dodać do wielu dań, a także przygotować z nich np. dżemy czy kompot z suszu. Dowiedz się więcej czytając tekst poniżej!
Jest wiele rodzajów śliwek i metod ich przygotowania oraz przechowywania. Można z ich użyciem przygotować wiele smacznych dań. Lista właściwości śliwek jest naprawdę długa, więc warto wiedzieć na jakie dolegliwości mogą one pomóc.
Śliwka – naturalne lekarstwo
Śliwka najbardziej znana jest ze swoich korzystnych właściwości dla układu pokarmowego. Owoce te regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami. Odznaczają się również dużą zawartością błonnika, dzięki temu zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów jelita grubego. Błonnik wraz z kwasami organicznymi, kwasem winowym i jabłkowym działają na nasz przewód pokarmowy niczym miotła i pomagają mu pozbyć się zbędnego tłuszczu i cholesterolu. Zdrowotny wpływ śliwek już od dawna jest wykorzystywany w świecie farmacji. Wyciąg z tych owoców jest często wykorzystywanym składnikiem leków.
Właściwości odżywcze śliwek
Śliwki są skarbnicą wielu drogocennych i prozdrowotnych składników odżywczych. Ochrona przed wolnymi rodnikami, którą zapewniają śliwki, możliwa jest dzięki zawartości witamin C, A i E. Śliwki bogate są także w witaminy z grupy B, dlatego wywierają korzystny wpływ na układ nerwowy oraz dobre samopoczucie. Ciemne odmiany śliwek obfitują w polifenole (katechiny i kwas chlorogenowy), które wzmagają działanie antyoksydacyjne, a co za tym idzie zapobiegają nowotworom i miażdżycom. Pod względem zawartości minerałów śliwki bogate są w magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Warto wiedzieć, że zawartość tych składników jest skoncentrowana w śliwkach suszonych. W pestkach śliwek można odnaleźć amigdalinę, uznawaną za pomocną w walce z rakiem. Co ciekawe, zdrowotne właściwości wykazuje także kora drzew. Wyciąg z kory śliwki jest stosowany w leczeniu schorzeń prostaty. Wyciąg ze śliwy japońskiej zakwasza mocz, co zapobiega bakteryjnemu zapaleniu pęcherza.
Śliwki – zastosowanie w kuchni
Zastosowanie śliwek w kuchni jest wszechstronne. Są składnikiem zarówno wytrawnych, jak i słodkich specjałów. Wykorzystuje się je jako dodatek do wypieku mięs, a także składnik, który aromatyzuje np. bigos. W kuchni polskiej wędzone śliwki są kluczowym składnikiem tradycyjnego kompotu z suszu, który spożywa się podczas Wigilii.
Jak widzisz, śliwki zawierają wiele cennych składników i warto, aby na stałe zagościły w Twoim menu. Możesz spożywać je samodzielnie jako zdrową przekąskę lub dodawać do wielu dań.