Mąka gryczana ma wiele cennych składników odżywczych, jest pyszna i znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można robić z niej chleb, ciasta, pierogi, a także wiele innych dań. Jak smakuje mąka gryczana? Jakie są jej właściwości? Kto powinien po nią sięgać? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących tego produktu. Zapraszamy do lektury!

Jak produkuje się mąkę gryczaną?

Mąkę gryczaną produkuje się z ziaren gryki poprzez ich zmielenie. Charakteryzuje się szarobrązowym kolorem, co sprawia, że dania lub produkty z jej udziałem mają charakterystyczne, ciemne zabarwienie. Mąka gryczana znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, dlatego warto ją mieć w swojej kuchni.

Dlaczego warto mieć mąkę gryczaną w swojej kuchni?

Mąka gryczana jest produktem bezglutenowym, dlatego powinny ją włączyć do diety osoby na diecie bezglutenowej. Mąka gryczana to bardzo dobre źródło białka, węglowodanów oraz wielu witamin i minerałów. Z powodzeniem może znaleźć się również w diecie wegan i wegetarian ze względu na to, że dostarcza aminokwasów – lizyny i argininy, które nie są syntetyzowane w organizmie. Dodatkowo mąka gryczana ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest produktem polecanym dla osób zmagających się z insulinopornością.

Jakie właściwości ma mąka gryczana?

Zastanawiasz się, jak mąka gryczana wpływa na Twój organizm? Poniżej możesz sprawdzić jakie są prozdrowotne właściwości tego produktu.

Właściwości mąki gryczanej:

  • pomaga w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi na stałym poziomie, co zapobiega wystąpieniu cukrzycy czy zespołu metabolicznego,
  • wywiera pozytywny wpływ na układ krążenia: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze krwi, przez obecność fosforu, cynku i witamin z grupy B,
  • Wspomaga trawienie, regenerację mięśni oraz pracę układu nerwowego dzięki wysokiej zawartości magnezu,
  • chroni organizm przed negatywnym oddziaływaniem wolnych rodników, dzięki obecności polifenoli,
  • wywiera pozytywny wpływ na układ krążenia i metabolizm tłuszczu dzięki wysokiej zawartości miedzi,
  • obniża poziomu cholesterolu, przez wysoką zawartość błonnika pokarmowego

Mąka gryczana – podsumowanie

Mąka gryczana to produkt, który na pewno warto zakupić do swojej kuchni. Nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzi się u osób z insulinopornością lub celiakią. Mąka żytnia to kolejny produkt, który powinien znaleźć się w Twojej kuchni! Jeżeli szukasz zdrowych nieprzetworzonych produktów, koniecznie zapoznaj się z ofertą sklepu internetowego Jawo Kraków!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here