Orzeszki piniowe są dobrze znane głównie tym, którzy gustują w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Sosna pinia jest charakterystycznym elementem krajobrazu Włoch, Hiszpanii, Grecji czy też Cypru, a orzeszki piniowe pochodzą właśnie z niej. Cechuje je ciekawy i dość specyficzny żywiczny smak, jednak przede wszystkim mają całą masę właściwości prozdrowotnych.

Orzechy piniowe

Orzechy piniowe to prawdziwa bomba minerałów i witamin, a do tego źródło łatwo przyswajalnego białka i jedno- oraz wielonienasyconych tłuszczów. Są więc one doskonałym źródłem energii, korzystnie wpływają na pracę mózgu i serca oraz układ nerwowego, wzmacniają odporność i poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.

Jak jeść orzeszki piniowe?

Możemy jeść je na surowo, po obraniu ich z łusek. Sprzedawane są również w postaci solonej lub smażonej. Najczęściej wybierane są te prażone, gdyż proces prażenia wzmacnia ich charakterystyczny smak. Należy jednak uważać, gdyż piniole są bardzo kaloryczne. 100 gramów to około 700 kcal, dlatego pamiętajmy o umiarze.

Orzeszki piniowe w kuchni

Ze względu na wysoką kaloryczność, najlepszym pomysłem będzie wykorzystywanie pinioli jako dodatku do różnych dań i deserów. Do czego możemy je dodać? Robi się z nich przede wszystkim słynne włoskie pesto. Można zrobić je samodzielnie, miksując lub ucierając w moździerzu świeżą bazylię, orzeszki piniowe, czosnek, oliwę z oliwek, starty parmezan i sok z cytryny. Całość wystarczy doprawić solą i pieprzem.

Najczęściej używa się orzeszków piniowych jako dodatek do sałatek, sosów, a nawet ciast i deserów z dodatkiem żelatyny. Świetnie komponują się z czekoladą, doskonale pasują też do fig, awokado, mandarynek, granatów, melonów oraz truskawek.

Piniole – podsumowanie

Jak widzisz, orzeszki piniowe są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw, a dodatkowo wykazują bardzo szerokie działanie prozdrowotne. Sprawia to, że są pożądane w kuchni. Warto zainteresować się nimi, jeżeli do tej pory ich nie stosowaliśmy i przekonać się, jak nam będą smakowały.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here