Każdy miłośnik kawy, która pobudza o poranku i relaksuje w południe, z pewnością uwielbia zapach świeżo zmielonych ziaren. Po otwarciu opakowania w powietrzu ulatnia się cudowny aromat, który potrafi przenieść w świat fantazji rozmarzenia i odprężenia. Niektórzy uwielbiają ten zapach tak bardzo, że twierdzą iż zjedliby surowe ziarna. Przecież coś, co pachnie tak niesamowicie, musi także być niesamowite w smaku. Czy na pewno? Czy można jeść ziarna kawy?

Czy mogę zjeść ziarna kawy?

To pytanie pada niezwykle często. Rozwiewając wątpliwości — możesz jeść kawę, ale czy na pewno tego chcesz?

Kawa to owoc, który składa się ze skórki, miąższu i ziarna. Owoce poddaje się odpowiedniej obróbce, wskutek której pozyskiwane są ziarna – to właśnie one odpowiadają za smak i aromat ulubionego napoju wielu osób.

Spożywając surowe ziarna, należy zachować szczególną ostrożność. Wszystkie właściwości, które otrzymujemy pijąc kawę w postaci płynnej, podczas jedzenia docierają do nas ze zdwojoną mocą!

Warto wiedzieć, że żucie ziaren kawy, gryzienie lub ssanie niezmielonych ziaren niweluje nieświeży zapach z ust. Jeżeli zmagasz się z problemami układu trawiennego, których skutkiem jest niezbyt przyjemny oddech i posmak w ustach – koniecznie spróbuj tej metody.

Jedzenie kawy – czy to zdrowe?

Decydując się na żucie ziaren kawy, musisz uświadomić sobie, że nie tylko zwiększa się poziom przyjmowanych przeciwutleniaczy. Jak pisaliśmy w poprzednim akapicie, zwiększa się również dawka kofeiny. Przedawkowanie kofeiny może być bardzo niebezpieczne, a objawy są nieprzyjemne. Ból głowy, wymioty, drgawki… Jeżeli zdecydujesz się na jedzenie ziaren kawy – rób to z umiarem!

Ziarna, przeznaczone do jedzenia na surowo to te, które nie zostały poddane obróbce. Pamiętaj, że zielona kawa jest bardzo twarda. W jej smaku trudno doszukać się aromatycznych nut, które zapewnia nam zaparzona kawa w kubku. Zielone ziarna mają bardzo kwaśny smak, przywodzący na myśl trawę. Nie posiadają nut czekolady, kakao czy karmelu, które powstają na skutek palenia.

Odnośnie jedzenia surowych ziaren kawy i ich wpływu na nasze zdrowie – zdania są podzielone. Jeszcze niedawno uważano, że kawa w swojej naturalnej postaci jest niezdrowa. Jednak otrzymujemy coraz więcej dowodów na jej pozytywne działanie na nasz organizm. Przede wszystkim zawiera sporą dawkę przeciwutleniaczy, zwanych dietetycznymi związkami fenolowymi. Te cenne antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób serca, chorób układu krwionośnego czy wszelkich stanów zapalnych.

Jedząc ziarna kawy, uzyskamy bardzo podobny efekt, jednak będzie on zwiększony.

(Sprawdź: ekspresy do kawy)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here