Słowo kofeina nie jest nikomu obce, ponieważ bardzo często występuje w życiu codziennym. Pierwszym skojarzeniem dla większości osób jest oczywiście kawa. Wiemy, że kofeina występuje głównie w ziarnach kawowca i cechuje się właściwością energetyzującą, która niweluje senność i pobudza. Ale czy jest ona tak bezpieczna dla organizmu, jak nam się może wydawać, i czy możemy używać jej bez obaw o nasze zdrowie?
Kofeina – właściwości i zastosowanie
Dzięki swoim właściwościom kofeina jest wykorzystywana w farmakologii i występuje nawet w postaci tabletek o podobnym charakterze działania. Jest także zawarta w popularnych napojach energetycznych, które mają na celu zwiększenie funkcji kognitywnych po bezpośrednim spożyciu.
W takich produktach kofeina występuje w większych ilościach i najczęściej ma inne pochodzenie niż nasiona kawy. Surowcem w tym przypadku bywają liście ostrokrzewu paragwajskiego oraz nasiona guarany. W zależności od pochodzenia zawarta w różnych produktach kofeina może wykazać też inne działanie. Przyczyną tego są inne substancje zawarte w roślinie, z której jest wydobywana kofeina, mające różne właściwości.
Kofeina – wpływ na organizm
Badania kofeiny trwają od lat, a na podstawie uzyskanych wyników można stwierdzić, że kofeina wywołuje zmiany w organizmie, powodując uzależnienie fizyczne. Jest one oczywiście słabsze niż na przykład uzależnienie od nikotyny. Stosowana w małych ilościach kofeina podnosi nastrój oraz poprawia samopoczucie, a także zwiększa koncentrację. Jednak w przypadku podwyższenia dawki, efekty nie stają się mocniejsze, a jej działanie zmienia się na przeciwne. Człowiek robi się drażliwy, niespokojny oraz jego nastrój zmienia się na negatywny.
W przypadku znacznego przekroczenia dawki objawy stają się widoczne. Zwiększa się pobudzenie psychoruchowe i przyspiesza tętno. Pojawiają się drgawki, nudności, wymioty i osłabienie. Śmiertelną dawką jest 10 g kofeiny. Podobne zatrucia zdarzają się rzadko, ale w przypadku, gdy takie wystąpiły, bez należnej pomocy medycznej skutki mogą być tragiczne.
Chociaż przedawkowanie kofeiny nie jest częstym zdarzeniem, mogą zdarzyć się sytuacje, gdy nawet mała jej dawka może spowodować efekty niepożądane. Dana substancja nie powinna być spożywana przez osoby z cukrzycą, ponieważ kofeina zwiększa insulinooporność. Produkty ze zwiększoną ilością kofeiny, takie jak napoje energetyzujące oraz tabletki na zwiększenie koncentracji, nie są zalecane dla dzieci.
(Sprawdź: najlepsze ekspresy do kawy w sklepie Świat Ekspresów)