Co to jest semolina? Czy warto ją włączyć do swojej diety? Gdzie znajduje swoje zastosowanie i dla kogo jest polecana? W tym tekście znajdziesz odpowiedzi na wszystkie te pytania.
Co to jest semolina?
Semolina to gruboziarnista mąka lub drobna kasza pozyskiwana z mielenia twardej pszenicy tzw. pszenicy durum. Ma barwę żółtą lub kremowo – żółtą. Na szeroką sklaę zyskuje zastosowanie głównie do produkcji makaronu i kuskusu. Mąka semolina pochodzi z Azji. Obecnie jej największym producentem jest Kanada. Warto wiedzieć, że jako semolinę określa się również mąki pozyskiwane z ryżu czy kukurydzy. Niektórzy mylą ją z kaszą manną. Kasza manna jest jednak pozyskiwana ze zwykłej pszenicy (nie durum).
Semolina – czy warto włączyć ją do codziennej diety?
Semolina to z pewnością dobry zamiennik „zwykłej pszenicy”. Makarony z pszenicy durum mniej chłoną wodę i łatwiej jest je ugotować al dente. Zarówno semolina, jak i inne produkty z niej pozyskiwane, polecana jest diabetykom i osobom cierpiącym na insulinooporność. Wyroby z tej mąki mają niższy indeks glikemiczny (IG = 44), niż te ze zwykłej mąki pszennej. Oznacza to, że po ich zjedzeniu odczuwasz dłużej sytość, a wyrzut insuliny nie jest gwałtowny tak jak w tym drugim przypadku. Z tego względu spożywanie mąki z semoliny jest również korzystne dla osób na diecie odchudzającej. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego usprawnia metabolizm tłuszczów, pobudza perystaltykę jelit i zmniejsza ochotę na „coś słodkiego”.
Warto dodać, że spożywanie produktów na bazie mąki z semoliny wpływa pozytywnie na sprawność intelektualną oraz koncentrację. Jej obecność w diecie może spowolnić rozwijanie się demencji starczej. To także źródło luteiny, potrzebnej do prawidłowej kondycji wzroku i pięknej skóry.
Semolina zmniejsza również ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Zawarty w niej magnez polepsza pracę szarych komórek, zmniejsza ryzyko pojawienia się depresji oraz wspomaga układ odpornościowy. Witamina E i selen zawarte w produkcie są przeciwutleniaczami, które neutralizują działanie wolnych rodników.
Mąka semolina – wartości odżywcze
Wartość energetyczna semoliny kształtuje się w okolicach 360 kcal na 100g produktu. Jest ona źródłem węglowodanów, białka oraz błonnika pokarmowego. Zawiera również takie związki jak magnez, witaminę B1, kwas pantotenowy, foliany, miedź, fosfor, żelazo, sód, cynk.
W 100 g semoliny znajduje się:
- tłuszcz (ok. 1,1 g) – w tym kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonasycone
- węglowodany (ok. 72, 8 g)
- białko (ok. 12,7 g)
- błonnik (ok. 3,9 g)
Mąka z pszenicy durum to ciekawa i zdrowa baza do przygotowania pysznych dań. Warto aby znalazła się również w Twojej kuchni. Możesz wykorzystać ją np. do wyrobu pysznych makaronów lub pizzy.