Wędzone śliwki są pyszną i aromatyczną przekąską. To także składnik wielu doskonałych dań. Przeczytaj ten tekst, a dowiesz się dlaczego są również bardzo zdrowe!

Warto wiedzieć, że wędzenie owoców jest dobrym i często wykorzystywanym sposobem, który umożliwia ich prawidłowe magazynowanie oraz konserwację. Tradycja suszenia śliwek wywodzi się najprawdopodobniej z rejonu Morza Kaspijskiego. W dzisiejszych czasach ten sposób jest powszechnie znany i wykorzystywany.

Najwięcej śliwek przeznaczonych do późniejszego suszenia hoduje się w Kalifornii. Owoce śliwki najbardziej lubią panujący tam klimat. Dzięki temu rosną dorodne i przepyszne. W Polsce owoce te są znane i lubiane pod postacią cukierków – suszonych śliwek w czekoladzie. Polacy dodają je również do wielu dań, a także wykorzystują do sporządzania kompotu z suszu, który spożywany jest w wigilijny wieczór.

Wędzone śliwki – dlaczego warto je spożywać?

Warto wiedzieć, że suszone śliwki są przede wszystkim źródłem wielu witamin.

Dostarczają:

  • Witaminy C;
  • Witaminy B6;
  • Witaminy E;
  • Witaminy A;
  • Witaminy K;
  • Tiaminy;
  • Niacyny;
  • Ryboflawiny;
  • Kwasu foliowego.

Są również niekwestionowanym źródłem minerałów: potasu, fosforu, żelaza, wapnia i magnezu.

Wędzone śliwki to naturalny sposób na zaparcia. Spożywanie tych owoców w takich dolegliwościach jest powszechnie zalecane przez lekarzy.  Zawierają około 5 razy więcej błonnika niż śliwki surowe. Dzięki temu usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego. Bogate są również w sorbitol i pektyny, które pozytywnie wpływają na regulację wypróżnień. Z tego względu powinno się zachować umiar w jedzeniu śliwek, ponieważ spożyte w nadmiarze mogą powodować wzdęcia i biegunkę.

Wszystkie osoby, które chcą schudnąć lub mają zbyt wysoki poziom cholesterolu również powinny spożywać śliwki. Poprzez proces suszenia, owoce te zawierają większą ilość substancji odżywczych i kalorii w porównaniu do śliwek surowych. Mimo to należy włączyć je co jakiś czas do swojej diety odchudzającej. Dzięki nim zauważysz poprawę przemiany materii. Pomogą Ci również ustabilizować poziom cukru we krwi. Oprócz tego błonnik zawarty w wędzonych śliwkach, pobudza wydzielanie żółci, pośrednio obniżając poziom tzw. „złego cholesterolu”.

Śliwki wędzone są bardzo zdrowe oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Polacy dodają je do różnych dań. Warto dodawać do nich przyprawy korzenne, ponieważ podkreślają one wyjątkowy smak tych owoców. Jeżeli szukasz najlepszych produktów sklep z przyprawami Jawo jest miejscem, gdzie musisz zrobić swoje najbliższe zakupy!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here