Każdy z nas na co dzień gotuje różne potrawy i oczywiście część z nich można śmiało zaliczyć do typowych polskich dań, jak na przykład schabowy z ziemniakami, rosół czy gołąbki. Ciężko o znalezienie osoby, która nigdy nie próbowałaby żadnego przysmaku polskiej kuchni. Wszystkie wyróżniają się specyficznym aromatem i smakiem, którego nie znajdziesz nigdzie indziej. Dzisiaj postaramy się wymienić najpopularniejsze rodzaje przypraw polskich i kilka rzadziej już stosowanych, od których wszystko się zaczęło.
Must have w polskiej kuchni
Istnieje kilka rodzajów przypraw, bez których żadna polska potrawa nie mogłaby smakować równie znakomicie. Pewnie część z nich potrafiłbyś wymienić bez zastanowienia, ale być może znajdą się tutaj ciekawe inspiracje do nowych wyzwań gastronomicznych. Niektóre składniki znajdziesz bez trudu w sklepie Jawo Kraków – naturalnie, tanio i z bezpiecznego źródła.
- Czosnek – dawniej znany był przede wszystkim jako środek leczniczy na różne schorzenia, a także jako naturalny antybiotyk. Przede wszystkim jednak doceniono jego wyjątkowy smak i zapach, który nadaje różnym potrawom innego wymiaru smakowego.
- Koperek – bez problemu znajdziesz go przydomowych ogródkach i oczywiście na polskich ziemniakach oblanych masłem. W dodatku stanowi bazę do tworzenia zup i sosów koperkowych, a znany jest też ze swoich bogatych składników odżywczych, jak na przykład witamina A, B i C oraz żelazo, wapń czy magnez.
- Lubczyk – konieczny składnik do ugotowania rosołu o charakterystycznym zapachu. Znany jest również pod postacią słynnej „Maggi”, która wyprodukowana jest na bazie lubczyku. Dodawany jest nie tylko zup i sosów, ale również takich dań jak pierogi z kapustą i grzybami. Warto wspomnieć również, że posiada ona właściwości moczopędne i stopują proces fermentacji w jelitach.
- Ziele angielskie – nadaje potrawom typowego korzennego posmaku i znaleźć je można głównie w zupach i gęściejszych sosach, a także marynatach. Jego dodatkową właściwością jest działanie przeciwgrzybiczne i potrafi łagodzić bóle miesiączkowe.
- Liść laurowy – może nie pochodzi z polskich terenów, ale na pewno jest tutaj powszechnie znany i stosowany. Najczęściej można spotkać go w połączeniu z zielem angielskim w zupach, sosach i marynatach również.
Przyprawy dawno zapomniane
Pierwszą z nich będzie jałowiec jako staropolska przyprawa, która ułatwiała trawienie po ciężkich i tłustych ucztach na polskim dworze. Doskonale nadaje się do ziemniaków, kapusty oraz różnych mięs, a jego owoce wyróżniają się wieloma właściwościami, jak na przykład działanie bakteriobójcze oraz zwiększenie wydzielanych soków trawiennych. Na pewno warto do niego wrócić i znów zacząć stosować go w swojej diecie.
Chmiel jest kolejną przyprawą, która głównie kojarzy się teraz produkcją piwa. Dawniej jednak pędy chmielu były uważane za normalne warzywa, które jadano zwyczajnie posolone. Generalnie roślina ta cechuje się dużą ilością witamin z grupy B, minerałów, dzięki czemu działa moczopędnie i relaksująco.
Bluszczyk kurdynbanek jest naszą ostatnią propozycją przypraw zapomnianych, o których warto sobie jednak przypomnieć i ponownie zacząć gotować z ich udziałem. Akurat to zioło wspomaga cały nasz organizm, reguluje przemianę materii, a także wspiera prawidłową pracę układu sercowego. Cechuje się lekko korzennym smakiem i należy nim doprawiać różne potrawy niczym pietruszką, a także warto spróbować bluszczyka z jajecznicą, koktajlem czy jako dodatek do sosów i zup.