Często słyszymy o soli same negatywne rzeczy i jesteśmy wręcz zachęcani do zrezygnowania z niej. Jak jednak wygląda to naprawdę i czy faktycznie powinniśmy jej unikać na każdym kroku? Podpowiemy również, którą z soli najlepiej wybrać, aby zawierała wszystkie najpotrzebniejsze dla naszego organizmu składniki. Z dzisiejszego wpisu dowiesz się wszystkiego, co do tej pory było przemilczane na temat soli i jej właściwości.
Dlaczego potrzebujemy soli?
Na samym początku warto wspomnieć o tym, że nasz organizm w sumie składa się m.in. z soli, której stężenie wynosi około 450 gram. Jednak każdego dnia wytracamy ją wraz z wodą, dlatego powinniśmy systematycznie uzupełniać składniki kwasowo-zasadowe w naszym ciele. W przypadku niewystarczającej ilości soli może dojść do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej, co profesjonalnie nazywane jest hiponatremią. Niedobór soli powoduje, że z naszego organizmu zużywana jest większa ilość wody, a to w ostateczności może doprowadzić do odwodnienia.
Najczęściej braki sodu można zauważyć przy wzmożonym wysiłku fizycznym lub niedoczynności tarczycy, a spadek poniżej normy 110 mmol/l może być dla nas bardzo niebezpieczne. Generalnie według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia każdy człowiek powinien średnio zjadać nie więcej niż 5g soli w ciągu dnia, a w praktyce wychodzi na to, że spożywamy jej nawet do 5 razy więcej!
Najważniejsze jest zachowanie umiaru, ponieważ nadmiar soli w naszej codziennej diecie również może nam poszkodzić. Mowa m.in. o nadciśnieniu, zaburzeniach rytmu serca, osteoporozy czy problemów z koncentracją. Problemów może znaleźć się jeszcze więcej, dlatego na pewno nie należy przesadzać z soleniem potraw. Zdecydowanie wystarczy wymieszanie łyżeczki soli z ciepłą wodą do wypicia, by uzupełnić niezbędną ilość elektrolitów na dzień.
Jaka powinna być zdrowa sól?
Powstaje zatem pytanie, czym powinna wyróżniać się najzdrowsza sól? Najprościej mówiąc, jest ona najmniej przetworzona i posiada odpowiednią ilość minerałów. Zdecydowanie najlepiej w rankingu wypada naturalna sól kamienna lub zamiennie morska, które posiadają nie tylko jod, ale również wiele innych przydatnych pierwiastków. Wysoko gatunkową sól możesz dostać w sklepie ze zdrową żywnością Jawo Kraków, gdzie masz zakupić jednocześnie sól niejodowaną i nierafinowaną.
Równie często polecana jest sól himalajska różowa, która uznawana jest za najczystszą sól wydobywaną ręcznie o bogatym składzie mineralnym – chlorki, magnez, siarczany i żelazo. Warto również zaznaczyć, że sól ta może być stosowana nie tylko do jedzenia, ale także do kąpieli solankowych, które rewelacyjnie wpływają na niwelowanie oznak zmęczenia i bóle stawów. Dodatkowo może regulować ciśnienie krwi i wspomagać układ oddechowy.
Musimy jeszcze wspomnieć o polskiej soli kłodawskiej, która jest wydobywana ręcznie, naturalnie i nie jest przetwarzana z użyciem jakichkolwiek chemikaliów. Znajdziesz w niej m.in. takie minerały jak: żelazo, wapń, cynk, jod czy potas. Wszystkie jej biopierwiastki są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Można, więc śmiało stwierdzić, że istnieją różne rodzaje soli, które ogólnie uznawane są za zdrowe i polecane do spożywania, ale oczywiście w rozsądnych ilościach.