Suszone owoce są coraz popularniejszą przekąską. Sięgamy po nie zamiast słodyczy, a także wykorzystujemy je do przyrządzania naszych posiłków, np. śniadań na słodko. Świetnie sprawdzają się jako dodatki do owsianek lub jedzone solo. Dlaczego warto je jeść?
Mity na temat suszonych owoców
Jednym z najczęściej powielanych mitów na temat suszonych owoców jest to, że są one bardzo tuczące i prawie tak niezdrowe jak słodycze. Czy taka jest prawda?
Owszem, suszone owoce są kaloryczne i należy o tym pamiętać włączając je do swojej diety. Wbrew pozorom mogą one wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim zawierają dużą ilość błonnika, witamin i składników mineralnych. Sprawia to, że są one wspomagaczem w dietach redukcyjnych, ale również pomagają usprawnić wiele procesów metabolicznych w naszym organizmie. Warto dodać, że suszone owoce zawierają znikomą ilość tłuszczu, mają za to żelazo i wapń.
Suszone owoce niesiarkowane – co to?
Wielokrotnie możemy spotkać suszone owoce, które zachęcają nas żywymi kolorami i wyglądają jakby jeszcze wczoraj były świeże. Niestety, ze względu na naturalne procesy biologiczne, nie jest to możliwe, a żywą barwę zawdzięczają głównie dodatkowi konserwantu E220. Suszone owoce bez dodatku tego konserwantu zawierają więcej witamin i składników mineralnych, ale wyglądają za to mniej apetycznie. Na szczęście, ze względu na coraz większa świadomość konsumentów, klienci coraz częściej wybierają suszone owoce niesiarkowane.
Do czego dodawać suszone owoce?
Możemy spożywać je samodzielnie, w formie przekąski. Świetnie będą komponowały się np. z orzechami i pestkami, jednak należy uważać na taką formę przekąski, gdyż są one dość kaloryczne. Równie dużą popularnością cieszą się suszone owoce w postaci dodatków do owsianek lub musli. Coraz popularniejsze staje się również dodawanie ich do różnego rodzaju mięs lub herbat.
Jak przechowywać suszone owoce?
Suszone owoce powinniśmy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Warto zadbać o to, aby nie dostała się do nich wilgoć ponieważ mogą spleśnieć.
Suszone owoce – podsumowanie
Suszone owoce mogą być smaczną alternatywą dla swoich świeżych odpowiedników np. w okresie zimowym. Dzięki swojej formie są łatwe do przechowywania, a dodatkowo mają wiele zastosowań.
Źródło zdjęć: freepik.com