Niesamowite właściwości czarnuszki zostały odkryte już wieki temu. Nasi przodkowie nazywali ją wtedy małym ziarenkiem mocy. Ich wiedza została potwierdzona wszelkimi badaniami naukowymi, które wykazują nieskończone dobrodziejstwa tej przyprawy. Niepozorna roślinka kryje w sobie wielką moc i jest panaceum na wszelkie dolegliwości. W poniższym artykule dowiesz się, dlaczego warto wzbogacić swoją dietę właśnie w czarnuszkę.

Czarnuszka – co to jest?

Czarnuszka siewna, bo tak brzmi jej pełna nazwa, to gatunek z rodziny jaskrowatych. Pierwotnie rosła na terenach Iraku i Turcji, jednak obecnie rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego. Jej uprawy stają się coraz bardziej popularne w wielu krajach świata – również w Europie.

O niesamowitych właściwościach czarnuszki mieli możliwość przekonać się już starożytni Egipcjanie, aż 1500 lat p.n.e. Dwa dzbany z nasionami czarnuszki znaleziono w grobowcu Tutenchamona. Uważano wówczas, że „leczy wszystko, oprócz śmierci.” Pierwotnie, uprawiana była jako przyprawa, jednak z czasem udowodniono jej właściwości lecznicze.

Jej właściwości skrywają się w owocu (tzw. mieszku), który z wyglądu przypomina czarny kminek.

Czarnuszka – właściwości i pozytywny wpływ na organizm

Mało która przyprawa zawiera tyle składników odżywczych co jedno ziarenko czarnuszki. Liczne badania dowodzą że ma przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne. W skład ziaren czarnuszki wchodzą:

  • tymochinon – wchodzi w skład eterycznego oleju z czarnuszki i ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, a ostatnie badania naukowe potwierdzają również jego działanie przeciwnowotworowe. Tymochinon łączy się z enzymami i komórkami, które biorą udział w naturalnej ochronie przed wolnymi rodnikami;
  • kwasy tłuszczowe – linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, mirystynowy i występujący w bardzo małej liczbie produktów – eikozadienowy, które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu;
  • witamina E, witaminy z grupy B oraz beta-karoten;
  • biotyna – wpływa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie oraz stymuluje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
  • flawonoidy, sterole oraz alkaloidy – uszczelniają naczynia krwionośne, mają działanie rozkurczowe, pozytywny wpływ na nerki oraz działają przeciwobrzękowo;
  • liczne mikroelementy i przeciwutleniacze;
  • białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany.

Czarnuszka oraz olej z czarnuszki odnalazły swoje zastosowanie w kosmetologii i medycynie. Warto regularnie spożywać te nasionka, ponieważ lista korzyści dla naszego organizmu jest bardzo długa. Dlaczego warto jeść czarnuszkę?

  1. Zawarte w niej związki mają pozytywne działanie na układ odpornościowy. Pobudzają do działania oraz zwiększają ilość limfocytów i makrofagów, które stoją na straży naszego zdrowia.
  2. Ma działanie antyhistaminowe – stosując czarnuszkę regularnie przez 8 tygodni, zmniejszamy występowanie symptomów towarzyszących alergii.
  3. Regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów we krwi, a więc sprzyja walce z anemią.
  4. Wpływa pozytywnie na układ rozrodczy, zwłaszcza u kobiet karmiących piersią. Należy jednak pamiętać o tym, że czarnuszka ma przeciwskazania dla kobiet w ciąży, wówczas nie powinny spożywać jej zbyt dużo. Dodatkowo reguluje miesiączkowanie i łagodzi objawy mu towarzyszące.
  5. Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Łagodzi objawy trądziku, łuszczycy, grzybicy i wszelkich alergii i podrażnień skórnych. Nawilża i regeneruje włosy, sprawiając, że stają się miękkie i jedwabiste.
  6. Pomaga w walce z nadciśnieniem, kamieniami nerkowymi oraz wrzodami żołądka.
  7. Działa cytotoksycznie, czyli przeciwnowotworowo.
  8. Sprzyja gojeniu się ran i obrzęków, ma również działanie kojące i łagodzące.
  9. Pomaga w walce z depresją wpływając korzystnie na układ nerwowy, oraz w walce ze stanami lękowymi i nerwicą. Zwiększa odporność na stres, poprawia samopoczucie i relaksuje.
  10. Chroni przed osteoporozą, ponieważ zwiększa gęstość mineralną kości dzięki zawartych w niej kwasach tłuszczowych i działaniu antyzapalnemu i antyutleniającemu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here