Bakalie to idealny zamiennik słodyczy dla tych, którzy chcą zredukować masę ciała. To również bardzo wartościowa przekąska, która ma sporo składników odżywczych. W dzisiejszym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o bakaliach.

Czy bakalie są zdrowe?

W dzisiejszych czasach przez wzgląd na produkcję masową musimy nieustannie czytać składy produktu, ponieważ często znajdują się w nim szkodliwe substancje. Bakalie, które obecnie znajdują się w marketach już nie są tak wartościowe jak kiedyś. W składzie niektórych rodzynek, importowanych z Afryki i Azji wykryto ochratoksynę A. To bardzo odporny na wysokie temperatury związek chemiczny, który do tej pory znajdowano w kiepskiej jakości kawie. Ma również bardzo negatywny wpływ na układ immunologiczny.

Skład bakalii

Poświęć kilka chwil i przeczytaj etykietę produktu, który kupujesz. Może wydawać się to czasochłonne, ale da Ci możliwość zapoznać się z zawartością tego, co kupujesz. Tyczy się to również zakupu bakalii. Prosta zasada – im mniej obcobrzmiących składników, tym lepiej. Bakalie również mogą zawierać śladowe ilości środków konserwujących. Do najbardziej niebezpiecznych składników sztucznie wytwarzanych należą:

  • Syrop glukozowo-fruktozowy – prawdziwa udręka dla ludzi będących na diecie. To tańszy zamiennik cukru, coraz chętniej umieszczany w wielu różnych produktach. Po regularnym spożywaniu mamy zwodnicze uczucie najedzenia, a po chwili znów mamy ochotę na coś słodkiego. Bakalie same w sobie są naturalnym słodzikiem. Każde opakowanie zawierające syrop glukozowo-fruktozowy będzie bombą kaloryczną.
  • Konserwant E220 lub E-220 – występuje również pod nazwą dwutlenek siarki lub bezwodnik kwasu siarkowego.
  • Konserwant E202 – czyli sorbian potasu. Może powodować podrażnienia skóry i reakcje alergiczne.
  • Olej mineralny – producenci spryskują nim bakalie aby uniknąć sklejania się ich w opakowaniu. Chcą również nadać owocom połysk. Bakalie skropione olejem mineralnym są praktycznie pozbawione wartości odżywczych.

Gdzie kupić bakalie?

Mimo wszystko w dobrych sklepach wciąż można kupić wartościowe bakalie. Produkt ten jest cenny dla naszego organizmu. Kupując je należy zwrócić uwagę na skład i cechy produktu. Kupuj bakalie najlepiej w przezroczystych opakowaniach. Zauważysz wtedy, czy kupowany produkt jest zgodny z wymogami. Skuteczną wskazówką, która pozwoli odróżnić sztucznie przetwarzane bakalie to data ważności. Porównaj ją z datą wyprodukowania, ponieważ im krótszy termin ważności, tym mniej substancji konserwujących. Bakalie powinny być również przechowywane w chłodnym miejscu.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here