Mimo że w ciągu ostatnich lat kasze utraciły na popularności i zastąpiono je ziemniakiem, powracają na nasze stoły. Są nie tylko dodatkiem do dań, ale często stanowią jego podstawę. Mają szereg korzystnych właściwości odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Osoby chorujące na celiakię doceniają spory wybór wśród kasz bezglutenowych. W poniższym wpisie przedstawiamy ranking najzdrowszych kasz bezglutenowych.

Dla kogo przeznaczona jest kasza

Kaszę oczywiście może spożywać każdy. Warto urozmaicić swoją dietę właśnie w ten produkt. Jednak osoby cierpiące na różne dolegliwości powinny szczególnie wdrożyć ją do swojej diety. Poleca się ją następującym osobom:

  • anemicy – kasza jaglana i gryczana (obie bezglutenowe) zawierają cenne żelazo, kwas foliowy i witaminę E;
  • nadciśnieniowcy, osoby chore na serce i układ krążenia – kasze są bogate w cenny potas, a pozbawione są szkodliwego sodu (zwłaszcza te niesolone);
  • osoby cierpiące na depresję i nerwicę – witaminy z grupy B zawarte w kaszy łagodzą objawy stresu i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, polepszają nastrój i działają relaksująco;
  • diabetycy – osoby zmagające się z cukrzycą z pewnością docenią fakt, że zawarta w kaszy skrobia łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi;
  • osoby o delikatnym żołądku lub mające problemy z trawieniem – kasze są delikatne i lekkostrawne.

Ranking kasz bezglutenowych

Kasza gryczana

Pamiętajcie, że znacznie zdrowsze jest jedzenie kaszy gryczanej niepalonej. W procesie prażenia ucieka aż 80% wartościowych składników. Nieprażona kasza ma lekko słodki smak,  jest bogata w białko, błonnik, potas, wapń, magnez i żelazo oraz kwas foliowy i witaminę E. Już niewielka dawka kaszy gryczanej niepalonej wpływa na wchłanianie wapnia, koncentrację oraz pobudza do wytwarzania hormonu szczęścia i melatoniny, która jest odpowiedzialna za spokojny sen. Jest znakomita w diecie bezglutenowej, jednak należy pamiętać by uważnie sprawdzać skład produktu, aby nie kupić zanieczyszczonego produktu, zawierającego gluten

Kasza jaglana

Jest wytwarzana z ziaren bezglutenowego zboża proso. Podobnie jak kasza gryczana zawiera te same składniki odżywcze, ale dodatkowo zapewnia lecytynę, która skuteczniej trawi tłuszcze i pomaga w koncentracji. Spośród innych zbożowych produktów wyróżnia ją zasadotwórczość, czyli równoważenie niekorzystnych działań kwasotwórczych wywoływanych przez mięso, nabiał czy cukier. Kasza jaglana ma bardzo delikatny smak, dlatego świetnie sprawdzi się jako podstawa do bezmięsnych burgerów czy pasztetów. Stanowi również znakomity dodatek do zup, sałatek czy deserów (budyń jaglany). Nazywana jest królową polskich kasz.

Kasza owsiana

Mało kto zapewne wie, że kasza owsiana jest o wiele bardziej wartościowa dla naszego organizmu niż popularne płatki owsiane. Jest niezastąpionym źródłem węglowodanów złożonych, białka, antyoksydantów, fosforu, cynku czy magnezu. Dzięki zawartości błonnika, spowalnia wchłanianie tłuszczów i obniża poziom cukru we krwi. Kasza owsiana obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko nowotworów. Ma lekko orzechowy smak, dlatego często używa się jej jako farsz do różnych potraw.

Kasza kukurydziana

Zostaje pozyskiwana w procesie odtłuszczenia i pocięcia ziaren kukurydzy. Występuje pod postacią drobnego grysiku, który nie ma aż tylu wartości odżywczych co powyżej wymienione produkty, ale w celu urozmaicenia diety warto czasami sięgnąć po ten wariant. Dostarcza witaminę A i selen oraz jest idealnym zamiennikiem kaszy manny, ponieważ nie zawiera glutenu. Najlepiej smakuje w połączeniu z zupami oraz jako zagęszczenie sosów.

Komosa ryżowa (quinoa)

Dużą zaletą komosy ryżowej jest to, że dostarcza białka wraz z wszystkimi aminokwasami egzogennymi, których ludzki organizm nie jest w stanie syntezować i musi przyjmować z dietą. Dzięki temu, może być stosowana jako zamiennik mięsa w dietach roślinnych. Zawiera duże ilości magnezu i fosforu oraz praktycznie cały zestaw witamin z grupy B. Bardzo łatwo się ją trawi, dlatego polecana jest osobom o delikatnym żołądku i problemach z jelitami. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu daje na długo uczucie sytości, więc sprzyja walce z otyłością. Zmniejsza również stężenie glukozy i insuliny we krwi.

Amarantus

Inaczej zwany szarłatem wyniosłym, jest bliskim krewnym komosy ryżowej, który dopiero od niedawna zawitał w Polskiej kuchni i zdobywa coraz większą popularność. Cechuje go lekkostrawność oraz bogatość w białko, błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, wapń i fosfor. Jego regularne spożywanie obniża ciśnienie, zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów i sprzyja walce z cukrzycą. Przez wielu nazywany „zbożem XXI wieku”, ponieważ ma szerokie zastosowanie w piekarnictwie, przemyśle cukierniczym i farmaceutycznym.

Jaka kasza jest najzdrowsza – podsumowanie

Jak widać w powyższym zestawieniu, każda z wymienionych kasz bezglutenowych ma sporo wartości odżywczych, które są do siebie podobne a niekiedy takie same. Ciężko wybrać najlepszą, dlatego warto zaopatrzyć się we wszystkie, by móc swobodnie manewrować między nimi. Jeżeli jesteś wegetarianinem lub weganinem, koniecznie zaopatrz się w amarantus i komosę ryżową, ponieważ w przeciwieństwie do pozostałych kasz, szarłat i quinoa świetnie zastąpią produkty mięsne i nabiał. Porównując wartości odżywcze powyższych kasz, kolejność ich zdrowotności i pozytywnego wpływu na organizm prezentuje się następująco:

  • kasza jaglana,
  • nieprażona kasza gryczana,
  • komosa ryżowa,
  • amarantus,
  • kasza owsiana,
  • kasza kukurydziana.

Co ciekawe, powyższa lista kasz bezglutenowych wygrywa również z tymi, które gluten posiadają. Nawet jeżeli nie cierpisz na celiakię czy cukrzycę, warto rozważyć spożywanie kasz z powyższej listy. Twój organizm z pewnością Ci za to podziękuje.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here