Suszone śliwki są zarówno pyszną, aromatyczną przekąską, jak i dodatkiem do wielu dań. Poznaj 5 powodów dla których warto sięgnąć po suszone śliwki!

Suszenie owoców to bardzo dobry sposób na ich konserwację. W tej postaci mogą być bezpiecznie magazynowane przez długi czas bez obaw o ich kondycję i przydatność do spożycia. Tradycja suszenia śliwek wywodzi się prawdopodobnie z rejonu Morza Kaspijskiego. W dzisiejszych czasach proces ten jest znany i wykorzystywany na całym świecie. Przeczytaj tekst poniżej, a następnie wprowadź suszone śliwki na stałe do swojej diety!

Suszone śliwki – 5 powodów dla których warto jeść suszone śliwki

  1. Obniżają poziom „złego” cholesterolu.

Błonnik zawarty w bakaliach pobudza wydzielanie żółci, pośrednio obniżając poziom tzw. „złego cholesterolu”, czyli cholesterolu LDL. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru.

  1. Chronią przed osteoporozą.

To ważna informacja szczególności dla kobiet w dojrzałym wieku, ponieważ to one najczęściej chorują na osteoporozę. Zawarte w tych owocach polifenole wraz z magnezem, wapniem i witaminą K korzystnie wpływają na stan kośćca, co w praktyce chroni przed osteoporozą.

  1. Śliwki suszone wspomogą Twoją walkę ze zbędnymi kilogramami!

W procesie suszenia śliwki zyskują większą kaloryczność w porównaniu do surowych śliwek. Mimo to dobrze jest w włączyć je do swojej diety jeśli chcemy pozbyć się nadmiernych kilogramów. Poprawią przemianę materii oraz pomogą ustabilizować poziom cukru we krwi. Dzięki nim dłużej będziesz czuł uczucie sytości i pomogą Ci przetrwać do następnego posiłku, bez konieczności podjadania.

  1. Pomogą na problemy z zaparciami.

Suszone śliwki pomogą również osobom zmagającym się z zaparciami. Zawierają nawet do 5 razy więcej błonnika niż surowe śliwki. Dlatego też ich spożycie tak korzystnie wpływa na perystaltyką jelit. Zawierają w sobie także sorbitol i pektyny, które także korzystnie wpływają na regulację wypróżnień.

  1. Śliwki suszone są bogactwem witamin i minerałów

Suszone śliwki są źródłem minerałów:

  • Potasu
  • Fosforu
  • Żelaza
  • Magnezu
  • Wapnia

Dostarczają również wielu witamin:

  • Wiatminy C
  • Witaminy B6
  • Witaminy A
  • Witaminy E
  • Witaminy K
  • Ryboflawiny
  • Tiaminy
  • Niacyny
  • Kwasu foliowego

Śliwki suszone są nie tylko bogactwem smaku, ale i różnych prozdrowotnych substancji. Warto je spożywać tak samo jak inne bakalie. W sklepie Jawo znajdziesz suszone owoce najwyższej jakości, które pochodzą z zaufanych źródeł.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here