Suszone śliwki są zarówno pyszną, aromatyczną przekąską, jak i dodatkiem do wielu dań. Poznaj 5 powodów dla których warto sięgnąć po suszone śliwki!
Suszenie owoców to bardzo dobry sposób na ich konserwację. W tej postaci mogą być bezpiecznie magazynowane przez długi czas bez obaw o ich kondycję i przydatność do spożycia. Tradycja suszenia śliwek wywodzi się prawdopodobnie z rejonu Morza Kaspijskiego. W dzisiejszych czasach proces ten jest znany i wykorzystywany na całym świecie. Przeczytaj tekst poniżej, a następnie wprowadź suszone śliwki na stałe do swojej diety!
Suszone śliwki – 5 powodów dla których warto jeść suszone śliwki
- Obniżają poziom „złego” cholesterolu.
Błonnik zawarty w bakaliach pobudza wydzielanie żółci, pośrednio obniżając poziom tzw. „złego cholesterolu”, czyli cholesterolu LDL. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru.
- Chronią przed osteoporozą.
To ważna informacja szczególności dla kobiet w dojrzałym wieku, ponieważ to one najczęściej chorują na osteoporozę. Zawarte w tych owocach polifenole wraz z magnezem, wapniem i witaminą K korzystnie wpływają na stan kośćca, co w praktyce chroni przed osteoporozą.
- Śliwki suszone wspomogą Twoją walkę ze zbędnymi kilogramami!
W procesie suszenia śliwki zyskują większą kaloryczność w porównaniu do surowych śliwek. Mimo to dobrze jest w włączyć je do swojej diety jeśli chcemy pozbyć się nadmiernych kilogramów. Poprawią przemianę materii oraz pomogą ustabilizować poziom cukru we krwi. Dzięki nim dłużej będziesz czuł uczucie sytości i pomogą Ci przetrwać do następnego posiłku, bez konieczności podjadania.
- Pomogą na problemy z zaparciami.
Suszone śliwki pomogą również osobom zmagającym się z zaparciami. Zawierają nawet do 5 razy więcej błonnika niż surowe śliwki. Dlatego też ich spożycie tak korzystnie wpływa na perystaltyką jelit. Zawierają w sobie także sorbitol i pektyny, które także korzystnie wpływają na regulację wypróżnień.
- Śliwki suszone są bogactwem witamin i minerałów
Suszone śliwki są źródłem minerałów:
- Potasu
- Fosforu
- Żelaza
- Magnezu
- Wapnia
Dostarczają również wielu witamin:
- Wiatminy C
- Witaminy B6
- Witaminy A
- Witaminy E
- Witaminy K
- Ryboflawiny
- Tiaminy
- Niacyny
- Kwasu foliowego
Śliwki suszone są nie tylko bogactwem smaku, ale i różnych prozdrowotnych substancji. Warto je spożywać tak samo jak inne bakalie. W sklepie Jawo znajdziesz suszone owoce najwyższej jakości, które pochodzą z zaufanych źródeł.