Mają delikatny maślany smak i wiele właściwości prozdrowotnych. Stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Na świecie znajdują zastosowanie nie tylko a kuchni, ale także
w branży kosmetycznej. Zastanawiałeś się kiedyś jak rosną? Przeczytaj ten wpis!

Orzechy macadamia – pochodzenie

Makadamia (Macadamia) to drzewo z rodziny srebrnikowatych. Rośnie dziko w Australii,
w rejonie Sulawesi i Nowej Katalonii. Uprawiane jest także na Hawajach i w Afryce Południowej. Botanik Walter Hill odkrył je w Australii w 1857 roku i nadał im nazwę na cześć swojego przyjaciela – Johna Macadamia. Orzechy rosną na średniej wielkości drzewie, które szybko rośnie. Mają ciemnozielone liście, które rosną w parach trzy lub cztery, z rzadkim samotnym liściem. Kwiaty są białe, o podłużnym kształcie i długich kolcach o długości od 5 do 10 cali. Orzechy macadamia dojrzewają jesienią i są zamknięte w otworze o średnicy około 1 cala. Hawaje i Stany Zjednoczone to wiodący producenci orzechów macadamia. Drzewa rosną z nasion około 8-12 lat i po tym czasie są zdolne do wydawania orzechów. Orzech najwyższej jakości zawiera co najmniej 72 procent oleju. Istnieje wiele odmian orzechów makadamia, a każdy z nich różni się nieco w smaku.

Orzechy macadamia – jak rosną?

Drzewo makadamia potrzebuje optymalnych dla siebie warunków, aby zrodzić dobrej jakości orzechy. Wymagają głębokich, dobrze przepuszczalnych gleb o pH 5,0 – 6,5. Jak podaje University of Hawaii drzewa wymagają 60-120 cali opadów rocznie. Mogą być hodowane z poziomu morza do wysokości 2500 stóp. Ważne jest również odpowiednia ekspozycja na naturalne światło i ochrona przed niekorzystnymi czynnikami. Orzechy makadamia najlepiej rosną w pełnym słońcu. Powinny mieć jednak kilka godzin cienia w ciągu dnia oraz  być chronione przed silnymi wiatrami. Z powodu tego, że gałęzie są stosunkowo małe, a orzechy bardzo ciężkie, trudne warunki atmosferyczne mogą bardzo uszkodzić drzewo i jego zbiory. Jeśli masz ochotę zacząć hodować drzewo makadamia na własną rękę, musisz zacząć jego nawożenie już od około 6 miesiąca wzrostu. Preparat powinien zawierać nie więcej niż 1% azotu.

Na świecie orzechy zbiera się przez 8 – 9 miesięcy w roku, od lipca. Zazwyczaj robi się to ręcznie. Istnieją jednak maszyny, które dokonują zbiórki automatycznie i dzięki temu możliwa jest ich produkcja na masową skalę. Orzechy powinny być zbierane przy deszczowej pogodzie i dużej wilgoci, raczej nie w pory słoneczne i suche. W miarę możliwości powinno się to odbywać co około 4 tygodnie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here