Orzechy pistacjowe często nazywane po prostu pistacjami mają najmniej kalorii spośród wszystkich orzechów. Mimo stosunkowo niskiej wartości energetycznej zawierają wiele dobroczynnych składników. Jako jedyne zawierają karotenoidy, które mają korzystny wpływ na pracę oczu. W naszej kulturze nie są bardzo popularne, a szkoda.
Dowiedz się co jeszcze zawierają i kto powinien je spożywać.

Właściwości odżywcze pistacji

Jeden orzeszek pistacjowy zawiera zaledwie 3 kalorie. To dobra wiadomość dla łasuchów, którzy jednocześnie dbają o linię. Z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe przekąski takie jak np. słodycze. Zalecane są również osobom chcącym zredukować masę ciała, ponieważ zawierają błonnik. Dzięki temu poczują szybsze uczucie sytości w trakcie pozywanego posiłku i w związku z tym przyswoją mniej kalorii. Błonnik również dobroczynnie wpływa na pracę całego układu pokarmowego. Ponadto pistacje podkręcają metabolizm.

Orzeszki te wzmacniają również kości, ponieważ zawierają w sobie fosfor i wapń. Dzięki zawartości witaminy E (odmiana gamma – tokoferol) pozytywnie odbiją się na wyglądzie Twojej cery, będzie promienna i odżywiona. Warto wiedzieć, że nazywa się ją witaminą młodości. Regularne spożywanie pistacji spowalnia procesy starzenia się organizmu. Co więcej, zawierają w sobie luteinę, która jest podstawowym składnikiem poprawiającym funkcjonowanie wzroku. Mają w sobie dużo żelaza, dzięki czemu są polecane sportowcom. Spożywając te orzeszki mogą poprawić swoją wydolność i wytrzymałość.

Orzechy pistacjowe – co zawierają?

Pistacje zawierają w sobie wiele substancji mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania:

  • potas
  • żelazo
  • fosfor
  • miedź
  • magnez
  • mangan

Osoby mające stwierdzone niedobory powyższych makro- i mikroelementów powinny z pewnością włączyć pistacje do swojego menu. Mają w sobie również wiele witamin, zwłaszcza z grupy B (a najwięcej witaminy B6). Wpływają bardzo dobrze na funkcjonowanie układu nerwowego.

Pistacje – jak spożywać?

Orzeszki powinno się spożywać bezpośrednio po wyjęciu z łupinki. Bardzo często dodaje się je do słodyczy np. ciast czy lodów. Zyskują wtedy niepowtarzalny smak. Możesz spróbować również zrobić coś słodkiego z dodatkiem pistacji sam w domu. Zobaczysz, że warto. Orzeszki te można podawać w całości jako dekoracje. Można też je siekać, kroić na drobne kawałki i dodać do ciasta przed jego wypiekiem. Można też zastosować jako pyszną posypkę, w proszkowanej formie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here