Jeżeli często zdarza Ci się odczuwać ssanie żołądka między posiłkami, a jednocześnie szukasz zdrowej przekąski – w tym artykule poznasz idealne rozwiązanie. Mianowicie – daktyle suszone! Po przeczytaniu poniższego artykułu z pewnością rozważysz wdrożenie ich do swojej diety, ponieważ są nie tylko smaczne, ale również bogate w cenne składniki odżywcze.

Skąd biorą się daktyle?

Daktyle, to nic innego jak owoce drzewa daktylowego. Jest to jedno z najstarszych drzew na świecie, a jego wysokość może sięgać nawet 40 metrów wysokości. Nasi przodkowie odkryli zastosowanie daktylowców już dawno temu, wykorzystując ich owoce do produkowania win i miodów pitnych.

Daktyle – właściwości zdrowotne

Suszona postać owoców daktylowca zawiera bardzo dużo cennego błonnika, odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Pod tym względem przewyższają nawet świeże owoce. Warto wspomnieć o sporych ilościach potasu oraz miedzi, które wpływają pozytywnie kolejno na nasze serce oraz mózg. Dzięki temu, możesz wpłynąć na poprawę kondycji, zniwelować uczucie zmęczenia oraz polepszyć swoje kreatywne myślenie.

Daktyle: witaminy

Zawartość witamin różni się w zależności od poszczególnych odmian daktylowców. Do najpopularniejszej odmiany daktyli należą Deglet Noor – który zawiera 0,4mg/100g witaminy C oraz niewiele więcej witaminy A. Natomiast odmiana Medjool nie zawiera witaminy C w ogóle, jednak spora wartość witaminy A (149 IU) oraz witaminy B6 (0.249 mg/100g) rekompensuje jej brak.

Dodatkowo, w poszczególnych odmianach daktyli znajdziemy również śladowe ilości:

  • tiaminy (witamina B1) – odpowiadająca za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni oraz serca,
  • ryboflawiny (witamina B2) – która odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii,
  • niacyny,
  • kwasu foliowego,
  • witaminy E
  • witaminy K.

Daktyle: indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny daktyli, to 62. Oznacza to, że są owocami o średnim indeksie glikemicznym. Cukry zawarte w daktylach są cukrami prostymi naturalnego pochodzenia. Dlatego, kupując suszone daktyle lepiej dokładnie sprawdzić opakowanie, czy aby na pewno nie dodano do nich zbędnego cukru.

Jeżeli zastanawiasz się ile kalorii ma daktyl, to śpieszymy z odpowiedzią. W 100 gramach daktyli znajduje się 277 kcal. To odpowiada z kolei 12% dziennego zapotrzebowania dla człowieka o przeciętnej aktywności fizycznej. Na często zadawane pytanie czy daktyle tuczą, odpowiadamy NIE, pod warunkiem, że stosujemy je w odpowiednich ilościach. Jeżeli jesteś na diecie, to najlepiej jeść ok. 100g daktyli dziennie. Są kaloryczne, ale jednocześnie zawierają dużo cennego błonnika, który przyśpiesza trawienie.

Osoby z cukrzycą powinny bardzo ograniczyć spożywanie daktyli, ponieważ średni indeks glikemiczny nie jest zbyt bezpieczny dla diabetyków.

Daktyle suszone, właściwości zdrowotne

Co można zrobić z daktyli?

Daktyle są stosowane w produkcji mąki, miodu palmowego, przetworów (dżemów) oraz jako dodatek do wypieków, owsianek, musli i bakalii. Suszone daktyle świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów: strucla, pierożki bez pieczenia, placek daktylowy z pomarańczą, naleśniki bez pieczenia, chleb daktylowy. Są idealnym dodatkiem w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Jeżeli szukasz jednak niekonwencjonalnych rozwiązań i zastanawiasz się co można zrobić z daktyli, polecamy spróbować nadziać świeże daktyle apetycznym farszem.

Do przygotowania farszu będziesz potrzebować:

  • ser kozi lub bryndza,
  • sól,
  • cytryna,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • szczypiorek,
  • sok z cytryny.

Kawałki sera formujesz w kształt pestki, którą umieszczasz wewnątrz owocu. Doprawiasz papryką, szczypiorkiem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Oto idealny sposób na to jak jeść daktyle!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here