Daktyle to owoce, które dostarczają dużą ilość wartościowych składników. Dlatego zaleca są szczególnie sportowcom lub osobom, które dbają o linię. Stanowią zatem dobry zamiennik słodyczy. Czy warto jeść daktyle?
Wartości odżywcze
Daktyle są źródłem błonnika pokarmowego, który jest ważny dla organizmu człowieka. W dodatku to także zawartość witamin, a w tym witaminy A, B6 i C. W składzie daktyli znajdziemy także przeciwutleniacze oraz wiele mikroelementów – wapń, fosfor, magnez, a także potężną dawkę potasu. Daktyle będą zatem idealną przekąską dla tych, którzy chcą zadbać o swoją dietę, ale nie mogą obyć się bez czegoś słodkiego. W dodatku dużo ważnych składników mają również daktyle suszone bio. One z kolei zawierają nawet więcej błonnika pokarmowego, który odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu.
Zastosowanie
Z pewnością zastanawiamy się, w jaki sposób możemy wykorzystać daktyle w codziennej diecie. O ich dużych zaletach dla zdrowia można mówić dużo. Zapobiegają chorobom układu nerwowego, jak i krwionośnego. Działają również przeciwzapalnie i łagodzą niektóre z dolegliwości żołądkowych. Duża ilość potasu wpływa na ciśnienie krwi oraz zapobiega nadciśnieniu. Jak jednak wykorzystać je w kuchni? Możemy daktyle zastosować jako samodzielną przekąskę, która zastąpi słodycze w diecie. Idealnie sprawdzą się również jako słodki dodatek do sałatek, wędlin czy serów. To także odpowiedni składnik do jogurtów, muesli, przetworów i wypieków.