Każda dieta powinna być oparta o składniki pełnowartościowe, które bogate są w wartości odżywcze oraz mikroelementy. Produkty przetworzone zawierają mniejszą ilość witamin, czy przeciwutleniaczy. Niekiedy są to składniki, które nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Powodują również zwiększenie masy ciała i zatrzymanie się wody w organizmie.
Dlaczego produkty nieprzetworzone są korzystne dla zdrowia?
Wysoko przetworzone składniki w codziennym jadłospisie powodują mniejszą ilość witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. W okresie zimowym warto zatem zadbać o odporność organizmu, która zostaje wystawiona wiele razy na próbę przez niskie temperatury. Możemy zadbać o posiłki w diecie, aby pobudzić metabolizm do działania. Nieprzetworzone produkty podkręcają nasz organizm, przyczyniają się do utraty zbędnych kilogramów oraz zwiększają odporność. Wielkość danych porcji również ma znaczenie. Powinny one być dostosowane do masy ciała oraz intensywności fizycznej. Dlatego dietę należy wzbogacić o naturalne jedzenie, a więc owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, chude mięso, czy nabiał. Przyczyniają się do poprawy stanu naszego zdrowia od wewnątrz. W jadłospisie z nisko przetworzonymi produktami musimy wyeliminować niezdrowy cukier, tłuszcze nasycone i trans, dania smażone, słodycze oraz przekąski typu fast-food. Nie można zapominać o odpowiedniej dawce płynów, a w tym również wody. Najlepiej pić ją w ilości od 1,5 do 2,5 litrów dziennie.
Produkty nieprzetworzone – jakie to są?
Produkty nieprzetworzone to takie, które są przede wszystkim oparte o naturalne składniki. Przede wszystkim są to zdrowe tłuszcze, np. oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej lniany, olej słonecznikowy, czy olej z pestek winogron. Postaw na produkty o niskim indeksie glikemiczny, a więc wszelkie mąki i zboża pełnoziarniste – ryż, kasze, pieczywo, czy makaron. Wybieraj rośliny strączkowe, np. ciecierzyca, soczewica, fasola i groszek zielony. Pamiętaj o nabiale opartym o jogurty naturalne, jogurty greckie, serki wiejskie, sery twarde, czy mleko. Mięso w diecie jest również istotne, a w szczególności drób, czerwone mięso oraz organiczne przetwory mięsne. Oczywiście w codziennym posiłkach nie może zabraknąć dawki warzyw i owoców. Najlepiej z upraw ekologicznych, świeżych w formie naturalnej. Duża ilość surowych warzyw i owoców zawiera większą dawkę witamin i składników odżywczych. Powinny one znajdować się w każdym naszym daniu. Nie zapominaj o orzechach i nasionach – są skarbnicą mikroelementów, które wpływają na pracę naszego mózgu, a więc całego układu nerwowego. Nieprażone i niesolone to najlepsza ich wersja. Jeśli lubisz masło orzechowe, to wybierz takie bez zawartości soli i cukru. Postaw na niektóre z zamienników cukru, a w tym stewia, miód, cukier daktylowy, czy cukier trzcinowy. Jeśli brakuje Ci słodyczy, z pewnością zastąpią je nie tylko owoce, ale również czekoladowa gorzka 70-80%, kakao i soki 100% tłoczone na zimno.