Komosa ryżowa inaczej quinoa lub ryż peruwiański jest pseudożbożem. Oznacza to, że wytwarza nasiona bogate w skrobię, ale w rzeczywistości nie jest zbożem. Pochodzi z Ameryki Południowej i jest tam ceniona od dawna. Nazywa się ją „świętym zbożem Inków” albo „matką zbóż”.

Komosa ryżowa biała – właściwości

Komosa ryżowa biała posiada wiele cennych składników odżywczych. Po pierwsze w jej składzie znajdziesz dużą ilość flawonoidów, co wyróżnia ją na tle typowych zbóż, które ich nie zawierają. Dzięki temu wpływa na szereg procesów w organizmie i wykazuje działanie: antynowotworowe, detoksykujące i antyutleniające.

Po drugie jest źródłem pełnowartościowego białka zatem poleca się ją w dietach wegetariańskich i wegańskich. Co więcej w jej składzie znajdują się wszystkie aminokwasy egzogenne ( w odróżnieniu od tradycyjnych zbóż) czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i muszą być dostarczane z pożywieniem. Ponadto zawartość białka w komosie ryżowej jest stosunkowo wysoka.

Następną korzyścią płynącą ze spożywania tego produktu jest zmniejszenie ryzyka zachorowania na miażdżycę oraz inne dolegliwości układu krążenia. Dzieje się tak, ponieważ zawiera w sobie bogactwo zdrowych tłuszczów nienasyconych w tym linolenowy, linolowy i oleinowy. Powodują one zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi.

Skupiając się na wartościach odżywczych, komosa ryżowa zawiera 120 kcal na 100g produktu, ponadto:

  • Witaminy: niacynę, ryboflawinę, tiaminę, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E oraz witaminę B6
  • Minerały: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo

Osobom cierpiącym na cukrzycę szczególnie poleca się spożywanie komosy ryżowej. Jej indeks glikemiczny jest niski IG = 35, ponieważ jest zbudowana przede wszystkich z węglowodanów złożonych. Ponadto zawiera w sobie błonnik, który obniża poziom cukru we krwi. Diabetycy powinni stosować komosę ryżową jako bezpieczne źródło węglowodanów.

Komosa ryżowa biała – zastosowanie w kuchni

Quinoa ma lekko słodkawy smak. Dzięki temu znajduje zastosowanie zarówno w przygotowaniu obiadów jak i deserów. Może śmiało zastąpić ziemniaki, kaszę czy makaron dodawane do obiadu. Komosa ryżowa biała – sprawdź sam jej smak i eksperymentuj tworząc sałatki, łakocie i inne potrawy lub słodycze. Możesz wykorzystać jej nasiona na wiele smacznych sposobów.

Quinoa to w dalszym ciągu mało popularny produkt w polskich kuchniach. Czas to zmienić! Docenisz ją za wyjątkowy smak oraz właściwości prozdrowotne. Może nawet stworzysz własny przepis na pyszne danie z jej użyciem?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here