Termin superfood oznaczający super jedzenie jest doskonale znany osobom zainteresowanym zdrowym odżywianiem.

Oznacza on przede wszystkim żywność, która nie jest przetworzona i ma pochodzenie naturalne. Zdaniem wielu osób zapewnia to dużo lepsze oddziaływanie żywności na organizm ludzki, szczególnie że nieprzetworzone jedzenie jest bogatsze w składniki odżywcze.

Potwierdzona skuteczność czy marketing?

Po raz pierwszy superfoods zostało nazwane w ten sposób już w 1998 roku. Od tego czasu nieprzerwanie przybywa miłośników diety opartej o taką żywność, na czym czasami starają się wzbogacić firmy z branży spożywczej. Zatrudniani przez nie marketingowcy dokładają wszelkich starań i podejmują rozmaite działania, aby klienci sięgali po ich super jedzenie, którego cena jest wyższa niż ma to miejsce w przypadku standardowych produktów. Jak więc odróżnić zdrowe i dobrze superfoods od zwykłej żywności?

Prawdziwe superfoods

W celu wybrania dla siebie odpowiedniej żywności warto zapoznać się z popularnymi definicjami superfoods. Zgodnie z jedną z nich określana w ten sposób może być tylko taka żywność, która ma wyjątkowo dużą ilość składników odżywczych. Tym samym jest ona lepsza dla organizmu. Warto natomiast z dystansem podchodzić do obietnic niektórych sprzedawców, zgodnie z którymi ich produkty pomogą w leczeniu nawet najpoważniejszych chorób. Chociaż faktem jest, że odpowiednia dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych chorób i pozwolić cieszyć się lepszym zdrowiem, to jednocześnie nie ma jednego produktu, który zagwarantuje osiągnięcie wszystkich tego typu korzyści.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here