Na pewno zauważyłeś popularność oleju kokosowego. Odnalazł swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Aby jednak przestawić się na używanie tego produktu i wdrożyć go do swojej diety warto dowiedzieć się, jaki ma skład. W dzisiejszym tekście przeczytasz o dobroczynnych właściwościach oleju kokosowego, dzięki czemu zdecydujesz czy warto mieć go w swojej kuchni.
Olej kokosowy, czy warto?
Produkt ten znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce i kuchni dzięki dobroczynnemu działaniu i właściwościom prozdrowotnym. Jest pozyskiwany z miąższu kokosa, przez niektórych jest nazywany najzdrowszym olejem na ziemi. Wszystko za sprawą trójglicerydów, które znajdują się w jego składzie. Są to tłuszcze średnionasycone, których regularne spożywanie może wykazywać dobre działanie na nasz organizm. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że w tym oleju znajdują się również tłuszcze nasycone, jest ich ok. 24-30%. Dlatego, nie warto przesadzać ze stosowaniem oleju kokosowego i pamiętać, że będzie niósł ze sobą duży ładunek kaloryczny.
Olej kokosowy – kalorie i skład
Poniższe wartości dotyczą 100g oleju kokosowego, czyli jednej łyżki stołowej:
- kalorie: 892/121 kcal
- tłuszcze: 99,06/13.47g w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone – 82.475/11.217 g
- jednonienasycone – 6.332/0.861 g
- wielonienasycone – 1.702/0.231 g
- tłuszcze trans – 0.028/0.004 g
- minerały: wapń, żelazo, cynk
- witaminy: witamina E, witamina K
Olej kokosowy na skórę, włosy i paznokcie
Warto stosować olej kokosowy do codziennej pielęgnacji kosmetycznej. Wykazuje bowiem działanie łagodzące i regenerujące. Stosowany regularnie, może przywrócić skórze elastyczność i jędrność. Twory warstwę ochronną, która zapobiega przedostawaniu się szkodliwych czynników zewnętrznych. Dzięki właściwościom nawilżającym może przywrócić naszej skórze i włosom odpowiednią wilgoć.
Olej kokosowy nierafinowany to również skuteczna metoda walki z łupieżem i wszelkimi dolegliwościami skóry, takimi jak: podrażnienie, suchość, infekcje grzybicze i bakteryjne. Uspokaja skórę i wszelkie stany zapalne, dzięki wysokiej zawartości kwasu laurynowego.
Polecamy stosować olej kokosowy na włosy, skórę i paznokcie naprzemiennie z innymi kosmetykami naturalnego pochodzenia. Będzie również bardzo dobrze regenerował suche końcówki i wzmacniał płytkę paznokciową. Można również przygotować domowy peeling z olejku kokosowego, mieszając go z cukrem.
Olej kokosowy nierafinowany w kuchni
Pamiętajmy, że olej każdego pochodzenia jest wciąż tłuszczem i należy stosować go rozważnie. Nie powinien zdominować diety i pojawiać się w zbyt dużej ilości posiłków. Jednak raz na jakiś czas, warto urozmaicić kuchnie i codzienne potrawy.
Olej kokosowy możesz stosować naprzemiennie z masłem, smarując nim kanapkę. Z powodzeniem sprawdzi się w piekarnictwie, jako składnik ciast. Produkt ten rozpuszcza się w temperaturze ~26°, będzie dobrym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dressingów i sosów sałatkowych.
Jeżeli chodzi o smażenie potraw na oleju kokosowym, używajmy wyłącznie rafinowanego! Dzięki temu zachowamy wszystkie korzystne kwasy tłuszczowe, a takie oleje mają również odpowiedni punkt dymienia (momentu, w którym zaczyna się palić).