Często można usłyszeć, że kolejne osoby przechodzą na dietę bezglutenową, która całkowicie odmieniła ich życie. Jak się okazuje gluten pojawia się w większości produktów spożywczych, a więc jak go skutecznie ominąć? Dzisiaj opowiemy więcej na temat żywności bezglutenowej, dzięki czemu łatwiej będzie Ci wyeliminować konkretne produkty, a następnie zastąpić je odpowiednikami bez grama glutenu w swoim składzie.

Co to jest gluten?

Głównym bohaterem naszego artykułu jest przede wszystkim białko pochodzenia roślinnego, a dokładniej mówiąc, chodzi o ziarna zbóż – pszenicę, orkisz, durum, żyto, jęczmień czy pszenżyto. Podczas zmieszania tych mąk z wodą powstaje gęsty kleik, który zawdzięczamy właśnie składnikowi glutenu. Odpowiada on za łączenie składników, a w rezultacie wszelkie wypieki z jego udziałem są miękkie i puszyste.

Jednak to nie jedyne miejsce, gdzie znajdziesz gluten, a nie sposób wymienić ich wszystkich po kolei. W dzisiejszych czasach dodawany jest prawie wszędzie – kostki bulionowe, niektóre przyprawy, produkty przetworzone i wiele innych. Wynika to nie tylko z gwarantowanej objętości i konsystencji żywności, ale również gluten uznawany jest za doskonały przenośnik aromatów.

Żywność bezglutenowa – czy jest zdrowa?

Tutaj zdania są mocno podzielone od pewnego czasu, gdy żywność bez glutenu okazała się nie zdrowym nawykiem, a zwyczajnie modnym sposobem na odchudzania. Zatem jaka jest prawda?

Na samym początku produkty bezglutenowe można było zakupić wyłącznie w wybranych sklepach o dobrze zaopatrzonym asortymencie albo w internecie za krocie. Na przestrzeni kilku lat mocno zmieniła się świadomość ludzi, którzy wcześniej borykali się z problemami żywieniowymi i nie potrafili znaleźć odpowiedzi na swoje dolegliwości – okazało się bowiem, że chodzi o alergię lub nietolerancję glutenu. I wtedy właśnie zaczęło się wielkie boom na żywność bezglutenową, która opanowała cały rynek – teraz nawet ciężko o znalezienie zwykłych produktów z glutenem. Dosłownie wszystkie koncerny dokonały w swojej produkcji ogromnej przemiany na „gluten-free”.

Możesz spotkać się z wieloma zdaniami i opiniami na ten temat, gdzie część specjalistów wypowiada się pozytywnie o jedzeniu bezglutenowym, a pozostali są temu przeciwni, ponieważ uważają to za nieprzemyślany trend, który poniekąd może zaszkodzić.

Nie zamierzamy tutaj poruszać tej spornej kwestii, a jedynie chcemy zaznaczyć, żeby jeść z głową. Jeśli wyniki Twoich badań oraz opinie lekarzy zalecają ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie glutenu, trzeba się tego trzymać. Natomiast jeśli chcesz wypróbować podobną dietę bezglutenową, poczytaj o niej więcej, skonsultuj się z dietetykiem i kupuj wyłącznie w sprawdzonych źródłach. Dobrym przykładem jest sklep online Jawo Kraków, gdzie znajdziesz produkty nie przetworzone i zdrowe. Pamiętaj o zbilansowanej diecie, która nie powinna opierać się wyłącznie o gotowe produkty bez glutenu, ale również warzywa, owoce i inne dodatki zamienniki, które uzupełnią Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here