Orzechy włoskie to skarb natury i zdrowa przekąska. Zawierają dużo pełnowartościowych kwasów tłuszczowych, wpływających pozytywnie na nasz organizm. Ponadto są źródłem pełnowartościowego białka oraz wielu substancji mineralnych. Orzechy włoskie przypominają wyglądem ludzki mózg. To dobre poczucie humoru matki natury, ponieważ zawierają one bogactwo składników dobroczynnie wpływających między innymi na pracę mózgu!
Mamy dla Ciebie 5 łatwych sposobów na to jak przechowywać orzechy włoskie, aby cieszyć się długo ich smakiem i właściwościami.
Orzechy włoskie niełuskane
Orzechy te najlepiej przechowywać w skorupkach. Nie bez powodu natura wyposażyła je
w łupiny. Stanowią ochronę dla ich wnętrza przed różnymi czynnikami: zgnieceniem, wilgocią czy mikroorganizmami. Orzechy włoskie niełuskane można dodatkowo zabezpieczyć wkładając do bawełnianego lub lnianego worka. Połóż je w chłodnym, suchym miejscu.
I gotowe!
Orzechy włoskie łuskane
Orzechy włoskie można również przechowywać bez łupin. Wtedy należy je lepiej zabezpieczyć, ponieważ są pozbawione swojej naturalnej ochrony.
Przechowywanie w temperaturze pokojowej
Z powodzeniem możesz przechowywać orzechy włoskie we wnętrzu kuchennych szafek, jeśli tylko nie będą tam leżeć miesiącami. Orzechy należy zapakować szczelnie. Może być to plastikowe opakowanie, jednak najlepiej sprawdzą się tu pojemniki szklane, które bardzo dobrze chronią produkt przed nasiąkaniem niechcianymi zapachami. Zadbaj, aby warunki przechowywania były odpowiednie tzn. mała wilgotność i ograniczona dostępność światła.
Przechowywanie w lodówce
Na szczęście dobrze zabezpieczone orzechy, możesz trzymać w lodówce nawet rok! Obniżona temperatura i brak dostępu światła działają cuda. Orzechy bez skorupek są bardziej podatne na kumulowanie zapachów, dlatego należy je szczelnie zamknąć. Przechowuj je z dala od produktów wydzielających intensywne zapachy np. serów, cebuli czy czosnku.
Przechowywanie w zamrażarce
Zabezpieczenie orzechów przed umieszczeniem w zamrażarce powinno się odbywać w ten sam sposób jak zabezpieczenie tych trafiających do lodówki. W zamrażarce mogą przetrwać w dobrej kondycji nawet dwa lata! Cząstki łuskanych orzechów są niewielkie, zatem ich rozmrożenie nie zajmie Ci dużo czasu. W ciągu kilku minut po wyjęciu z zamrażarki będą już gotowe do spożycia!
Orzechy włoskie są bardzo zdrowe i warto je włączyć to codziennej diety. Zawierają stosunkowo dużo tłuszczu, dlatego trzeba odpowiednio je zabezpieczyć, aby nie zjełczały.