Orzechy włoskie to składnik wielu ciast i ciasteczek. Stanowią również bardzo zdrową przekąskę po którą sięgają osoby dbające o zdrowy styl życia. Dlaczego? Porcję orzechów można mieć zawsze przy sobie. W przypadku głodu to pełnowartościowa alternatywna zwykłego posiłku, a w chwili słabości – zamiennik niezdrowych słodyczy.
Dlaczego jeszcze warto sięgać po orzechy włoskie?
Orzechy włoskie dobre na układ krążenia
Orzechy włoskie korzystnie wpływają na cały układ krążenia. Zawierają bardzo dużo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie. Takie działanie spowalnia procesy starzenia, chroni przed miażdżycą, a nawet nowotworami. Ma korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Oprócz tego, orzechy włoskie zawierają również L – argininę. To związek spotykany w składzie suplementów diety wspomagających pracę układu krwionośnego.
Orzechy włoskie a cholesterol
Związek nazywany w skrócie ALA czyli kwas alfa – linolenowy to kolejna substancja, której warto się przyjrzeć. Orzechy włoskie powodują zwiększenie jej stężenia we krwi. W ten sposób regulują poziom cholesterolu. Czyż to nie wspaniałe?
Korzystne dla osób chorych na Alzheimera?
Niestety niektórzy starsi ludzie chorują na te chorobę. Sieje spustoszenie zarówno w życiu chorego jak i jego rodziny. Choroba polega na postępującej degradacji komórek w mózgu. Chorzy nie poznają wielu osób, nawet członków rodzinny. Nie pamiętają również różnych faktów ze swojej przeszłości. Istnieją badania, które sugerują, że spożywanie orzechów włoskich może spowolnić lub złagodzić objawy tej choroby.
Orzechy włoskie – źródło substancji mineralnych
W swoim składzie zawierają wiele witamin oraz substancji mineralnych: potas, magnez, wapń, żelazo. Dzięki temu usprawniają i korzystnie wpływają na wiele funkcji życiowych. Dla przykładu poprawiają pamięć i koncentrację, chronią przed osteoporozą, dbają o odpowiedni poziom hemoglobiny. Orzechy włoskie są idealną propozycją dla ludzi na dietach wegetariańskich lub wegańskich, ponieważ uzupełniają niedobory składników mineralnych i zdrowych tłuszczów.
Warto, aby spożywane przez Ciebie orzechy pochodziły ze sprawdzonych źródeł. Orzechy włoskie Jawo 2008 to gwarancja dobrego gatunkowo produktu.