Semolina jest otrzymywana z pszenicy durum, czyli pszenicy twardej. Przyjmuje zarówno postać drobnej kaszy, jak i mąki o grubych ziarnach. Zdarza się, że jest mylona z kaszą manną, co jest błędem, ponieważ są to dwa całkiem różne produkty. Semolinę wyróżnia jasnożółta barwa oraz bogactwo składników odżywczych i mineralnych, które powinny wzbogacać naszą codzienną dietę. Dzięki temu uznaje się ją za zdrowy zamiennik zwykłej mąki pszennej.

Czy semolina jest zdrowa?

Semolina jest zdrowa i stanowi źródło: żelaza, fosforu, cynku, magnezu, witaminy B1 oraz błonnika pokarmowego, białka i węglowodanów. Widać więc, że jej regularne spożywanie może pomóc uzupełnić niedobory niektórych składników. Pokarmy, które są z niej wytwarzane, cechują się niższym indeksem glikemicznym – jest to informacja szczególnie istotna dla osób chorujących na cukrzycę.

Co daje częste sięganie po semolinę?

Po semolinę mogą sięgać wszyscy – zarówno dorośli, seniorzy, jak i dzieci. Poleca się ją zwłaszcza kobietom w ciąży, czy osobom stosującym dietę odchudzającą. Semolina ma następujące właściwości zdrowotne:

  • wspomaga trawienie,
  • zwiększa uczucie sytości po posiłku,
  • reguluje pracę nerek,
  • wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego,
  • poprawia działanie układu nerwowego,
  • przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku,
  • zapobiega demencji,
  • pozytywnie oddziałuje na stan włosów, skóry i paznokci,
  • ma dobry wpływ na wzrok,
  • poprawia sprawność intelektualną,
  • ułatwia zapamiętywanie,
  • wspomaga koncentrację,
  • wzmacnia odporność,
  • działa przeciwzapalnie i antywirusowo.

Mąka z semoliny – czy warto włączyć ją do diety?

Cenne właściwości, które są charakterystyczne dla semoliny, jednoznacznie wskazują, że korzystne jest wzbogacenie swojego dotychczasowego jadłospisu o ten składnik. Atrakcyjne jest również jej szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do przygotowania: pizzy, chleba, puddingu, makaronów, słodkich bułeczek, placków, ciastek, omletów oraz naleśników. Bez względu na poziom umiejętności kulinarnych każdy może przyrządzić danie, dzięki któremu przekona się o właściwościach semoliny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here