Semolina jest otrzymywana z pszenicy durum, czyli pszenicy twardej. Przyjmuje zarówno postać drobnej kaszy, jak i mąki o grubych ziarnach. Zdarza się, że jest mylona z kaszą manną, co jest błędem, ponieważ są to dwa całkiem różne produkty. Semolinę wyróżnia jasnożółta barwa oraz bogactwo składników odżywczych i mineralnych, które powinny wzbogacać naszą codzienną dietę. Dzięki temu uznaje się ją za zdrowy zamiennik zwykłej mąki pszennej.
Czy semolina jest zdrowa?
Semolina jest zdrowa i stanowi źródło: żelaza, fosforu, cynku, magnezu, witaminy B1 oraz błonnika pokarmowego, białka i węglowodanów. Widać więc, że jej regularne spożywanie może pomóc uzupełnić niedobory niektórych składników. Pokarmy, które są z niej wytwarzane, cechują się niższym indeksem glikemicznym – jest to informacja szczególnie istotna dla osób chorujących na cukrzycę.
Co daje częste sięganie po semolinę?
Po semolinę mogą sięgać wszyscy – zarówno dorośli, seniorzy, jak i dzieci. Poleca się ją zwłaszcza kobietom w ciąży, czy osobom stosującym dietę odchudzającą. Semolina ma następujące właściwości zdrowotne:
- wspomaga trawienie,
- zwiększa uczucie sytości po posiłku,
- reguluje pracę nerek,
- wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego,
- poprawia działanie układu nerwowego,
- przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku,
- zapobiega demencji,
- pozytywnie oddziałuje na stan włosów, skóry i paznokci,
- ma dobry wpływ na wzrok,
- poprawia sprawność intelektualną,
- ułatwia zapamiętywanie,
- wspomaga koncentrację,
- wzmacnia odporność,
- działa przeciwzapalnie i antywirusowo.
Mąka z semoliny – czy warto włączyć ją do diety?
Cenne właściwości, które są charakterystyczne dla semoliny, jednoznacznie wskazują, że korzystne jest wzbogacenie swojego dotychczasowego jadłospisu o ten składnik. Atrakcyjne jest również jej szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do przygotowania: pizzy, chleba, puddingu, makaronów, słodkich bułeczek, placków, ciastek, omletów oraz naleśników. Bez względu na poziom umiejętności kulinarnych każdy może przyrządzić danie, dzięki któremu przekona się o właściwościach semoliny.