Każdy miłośnik kawy powinien wiedzieć, jak przyrządzić kawę, aby była pyszna i aromatyczna. Chcąc osiągnąć jak najlepszy rezultat, należy uświadomić sobie, od czego on zależy. Abyście mogli cieszyć się naprawdę wspaniałym napojem, zdradzimy Wam kilka sekretów.

Kawa ziarnista – ciekawostki

  1. Jeśli istnieje taka możliwość, zawsze kupujcie kawę ziarnistą (kawa ziarnista – zobacz) i mielcie ją w takiej ilości, jakiej potrzeba do przygotowania napoju w danym momencie. Kawa zawiera olejki eteryczne, które po zmieleniu, bardzo szybko ulegają ulotnieniu i wówczas nasz napój nie będzie tak aromatyczny.
  2. Jeżeli kupujecie kawę mieloną, koniecznie należy przeczytać sposób jej parzenia proponowany na opakowaniu.
  3. Aby ziarna kawy miały jeszcze bardziej magiczny i czarujący aromat, wystarczy pomoczyć je przez 10 minut w ziemnej wodzie, a potem wysuszyć w gorącym piekarniku. Z tak przygotowanych ziaren, kawa będzie bardzo aromatyczna i smaczna, a dom wypełni się cudownym aromatem.
  4. Aby jeszcze bardziej wzmocnić aromat zaparzanej kawy, kawę mieloną należy krótko podgrzać na ogniu i dodać do niej kilka kryształków soli.
  5. Nigdy nie odgrzewajcie kawy – będzie bez aromatu i odpowiedniego smaku.
  6. Dla lepszego zachowania jej właściwości, kawę ziarnistą można przechowywać w lodówce, w szczelnym opakowaniu.

Kawa ziarnista – jak podawać i spożywać?

Nie trzeba gotować kawy zbyt długo – aromat ulatnia się, a smak blaknie. Najlepszym sposobem gotowania kawy jest nasypanie do specjalnego dzbanka z sitkiem kawy i zalanie jej odpowiednią ilością wody. Kiedy kawa się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia i wlewamy kilka kropel zimnej wody. Po 5 minutach jest gotowa do spożycia.

Chcąc przygotować smaczną kawę, należy pamiętać, że im w wodzie więcej tlenu, tym kawa będzie lepsza. Dlatego najlepsza jest woda źródlana (ale nie mineralna). Kawowi eksperci twierdzą, że właściwa proporcja smacznego napoju, to łyżeczka kawy na 150 ml wody.

Kawę najlepiej jest pić z porcelanowych lub ceramicznych filiżanek. Jeśli podajecie espresso, podgrzejcie filiżankę przed napełnieniem jej kawą. Im mocniejsza kawa, tym w mniejszej filiżance powinna być podana. Kawę najlepiej przygotowywać w dzbanku ze stali nierdzewnej, fajansowym, szklanym, porcelanowym lub emaliowanym.

Jeśli przygotujecie kawowy napar, który wydaje Wam się słaby, to może to mieć kilka przyczyn: oczywiście z powodu zbyt małej ilości kawy, kawy zbyt grubo zmielonej lub zbyt niskiej temperatury wody użytej do zaparzania.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here