Mogliście nie wiedzieć, ale owoce opuncji figowej, czyli meksykańskiego kaktusa są jadalne i w dodatku bardzo smaczne. Polecamy je osobom, którym zależy na redukcji masy ciała oraz tym, którzy chcą urozmaicić swoją dietę. Owoc kaktusa można jeść na surowo, gotować lub przygotowywać nawilżające olejki. Zapraszamy do przeczytania artykułu, w którym opiszemy wszystkie dobroczynne właściwości opuncji figowej.
Opuncja figowa – pochodzenie i charakterystyka
Opuncja posiada aż 150 różnych gatunków. Pierwotnie uprawiano je w Meksyku, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Państwach Ameryki Środkowej. Obecnie rosną również w Australii, Afryce, Indiach czy w okolicach Morza Śródziemnego.
Ich liście przypominają łodygi, są silnie rozgałęzione, płaskie i mięsiste. Jak przystało na kaktusy, zaopatrzone są również w kolce. Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) prawdopodobnie została odkryta przez Krzysztofa Kolumba, który z Ameryki Południowej sprowadził ją do Europy. Gatunek ten uprawia się głównie dla soczystych owoców, które mają lekko owalny kształt. Początkowo są zielone, a stopniowo stają się czerwone. Skórka nie jest zbyt twarda, posiada jednak drobne kolce. Najważniejszą częścią owocu jest oczywiście jego miąższ. Bardzo soczysty z ilością drobnych nasion o lekko słodkawym smaku.
Opuncja figowa – wartości odżywcze
Kaktus jest źródłem witaminy A, C, E, B1 oraz B6. Zawiera również cenne pierwiastki, takie jak wapno, magnez, fosfor, potas, żelazo i błonnik. Jest bogaty w cukry proste (glukoza, galaktoza, arabinoza, ksyloza i ramnoza), kwasy organiczne (winowy, szczawiowy, bursztynowy). Jedyne skutki uboczne jakie odnotowano po spożywaniu opuncji, to nudności, łagodne biegunki, uczucie sytości i łagodna niedrożność okrężnicy. Zauważano to jednak dopiero po nadmiernym stosowaniu i w rzadkich przypadkach.
Opuncja figowa – właściwości
Owoce kaktusa wykazują bardzo dużo dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu:
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- antyoksydacyjne,
- przeciwcukrzycowe,
- laktogenne.
Ekstrakty z owoców są zalecane astmatykom, ponieważ hamują duszności. Pomagają również w przypadku marskości wątroby oraz nieżycie żołądka i wszelkiego rodzaju wrzodach.
Soki z owoców wykorzystywane jako okłady, mogą łagodzić bóle związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Są również świetnym opatrunkiem w przypadku ran i chorób skórnych, ponieważ wykazują działanie łagodzące.
Opuncja figowa w kuchni
Jeżeli zastanawiasz się jak możesz spożywać owoce lub liście kaktusa, w kuchni znajdują one swoje zastosowanie. Liście bardzo często używane są jako warzywo i stanowią świetne dopełnienie sałatek. Słodkie owoce z kolei są doskonałym surowcem w produkcji dżemów, soków, win czy marynat.
Opuncja jest również bardzo często składnikiem kosmetyków, przez wzgląd na jej właściwości łagodzące i przeciwstarzeniowe.
Niekiedy dodawana jest do różnych suplementów diety, głównie ze względu na jej działanie wspomagające odchudzanie.