Obecnie w sklepach nie brakuje różnorodnych artykułów spożywczych, z których możemy przygotowywać posiłki dostosowane do naszej diety. Jednym z takich produktów jest doskonale znany wszystkim ryż. Razem z mięsem i warzywami można zjeść go na obiad czy kolację, stanowi on również świetny dodatek do zup, z kolei dzieci uwielbiają go z sosem truskawkowym lub białym serem. Sprawdź, jaki rodzaj ryżu warto włączyć do codziennego jadłospisu.
Co trzeba wiedzieć o ryżu białym?
Jest kilka rodzajów ryżu. Różnią się one między sobą: wyglądem i kształtem ziaren, wartością odżywczą, smakiem, kolorem oraz zawartością skrobi. Najbardziej znany jest ryż biały. Za jego dużą popularnością przemawia niska cena oraz krótki czas gotowania. Zwykle wystarczy kwadrans, aby móc się cieszyć delikatnym smakiem tradycyjnego ryżu. Niestety jest on dosyć kaloryczny, co nie jest dobrą wiadomością dla osób, którym zależy na zgubieniu kilku zbędnych kilogramów.
Ryż basmati – czym się wyróżnia?
Charakterystyczny dla ryżu basmati jest orzechowy aromat, a także fakt, że przyjmuje on postać cienkich i długich ziaren. W kuchni można wykorzystywać dwa rodzaje ryżu basmati – biały oraz brązowy, czyli pełnoziarnisty. Ryż ten jest źródłem błonnika pokarmowego i witamin z grupy B, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i sprawia, że po posiłku uczucie sytości towarzyszy nam przez dłuższy czas. Ryż basmati w diecie pozwala zniwelować niedobory: cynku, żelaza, fosforu, miedzi i magnezu.
Jakie są charakterystyczne cechy ryżu jaśminowego?
Ryż jaśminowy jest ceniony na całym świecie za swój wyrafinowany, lekko słodki smak. Dzięki czemu jego zastosowanie jest dużo szersze – można wykorzystywać go do przygotowywania nie tylko dań wytrawnych, ale również smakowitych deserów. Zaletą ryżu jaśminowego są także wartości odżywcze – dostarcza on witaminy z grupy B, witaminy E i K, żelazo, selen, cynk i potas. Idealnie nadaje się dla sportowców, kobiet w ciąży, osób na diecie odchudzającej, czy ludzi uczulonych na gluten.
Na który ryż się zdecydować?
Wiedząc, jakie są najważniejsze informacje dotyczące wspomnianych wcześniej odmian ryżu, można z większą świadomością wybierać konkretny wariant tego produktu spożywczego. Wszystko zależy od rodzaju potrawy, do jakiej chce się go użyć, osobistych upodobań smakowych, czy też właściwości zdrowotnych ryżu, z których pragnie się czerpać.