Słychać o niej praktycznie wszędzie, ale co tak naprawdę oznacza? Dzisiaj dowiesz się wszystkiego o ekologicznych produktach, ich pochodzeniu, a także przedstawimy kilka innych ciekawostek ze świata eko. Przekonaj się, dlaczego warto zdrowo się odżywiać i jak żywność ekologiczna pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia oraz bezpiecznego środowiska.

Zdrowa żywność – ekologiczne produkty

Teraz postaramy się jak najprościej wyjaśnić różnicę między produktami zwykłymi i ekologicznymi, które zazwyczaj oznaczane są w sklepach symbolem „EKO”. Przede wszystkim są to produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które powstały za pomocą tradycyjnych metod. Chodzi tutaj głównie o pozbawienie żywności chemicznych środków, by była jak najbardziej naturalna i jak najmniej szkodliwa.

Można wyróżnić kilka kryteriów, które odpowiadają za określenie żywnością mianem ekologicznej:

  • nie stosuje się żadnych środków chemicznych, pestycydów i innych substancji chroniących rośliny przed chorobami, szkodnikami czy chwastami;
  • uprawy prowadzone są na niewielkich obszarach, które łatwiej można kontrolować i oddzielić od siebie przykładowo drzewami lub krzewami;
  • system melioracji nie jest stosowany, a zamiast tego dba się o wybudowanie zbiorników wodnych i cieków;
  • podczas uprawy używane są wyłącznie naturalne nawozy powstałe z połączenia kompostu, obornika i wapnowania;
  • przygotowanie kiszonek czy siana odbywa się zgodnie z zarządzeniami ekologicznymi;
  • zwierzęta hodowlane karmione są jedynie sprawdzoną paszą bez dodatków substancji chemicznych;
  • hodowla zwierząt opiera się również na systemie ściółkowym, który prowadzi do powstania obornika.

Wszystkie produkty, które spełniają powyższe wymagania otrzymują specjalny certyfikat żywności ekologicznej od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych albo Rolnictwa UE.

Eko żywność – co trzeba wiedzieć?

Z pewnością wiele osób kojarzy ekologiczną żywność jako droższe zamienniki i w dodatku trudno dostępne, co jednak należy już do przeszłości. Obecnie prawie w każdym sklepie czy hipermarkecie można dostać produkty oznaczone jako „EKO”, a także w internecie, czego przykładem jest sklep Jawo Kraków ze zdrową żywnością. Coraz więcej producentów dba o jakość swoich produktów i tym samym stara się być bardziej ekologicznymi. Często słyszy się o ochronie środowiska, co staje się powszechnym trendem, a więc jest się z czego cieszyć. Należy dbać o naszą planetę i jednocześnie zadbać o własnej zdrowie, dlatego śmiało wybieraj produkty ekologiczne.

Nie są one już na tyle drogie, ponieważ stały się popularniejsze i powszechnie sprzedawane, a z czasem będzie jej coraz więcej i tym samym ceny zaczną maleć. Na pewno stosowanie żywności eko nie będzie dla Ciebie negatywne w skutkach, a wręcz przeciwnie możesz pozbyć się różnych alergii i nietolerancji pokarmowych, a także poczuć się lepiej bez posiłków wypchanych chemią.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here