Dowiedz się, czym różni się kasza niepalona od palonej i zmień swoją listę zakupów.

Przechadzając się alejkami najpopularniejszych marketów natrafisz na regał z kaszami, a tam na pewno zobaczysz kaszę gryczaną paloną. Kaszy gryczanej niepalonej możesz nie znaleźć. Dlaczego warto poszukać sklepu, który oferuje ją w sprzedaży?

Kasza gryczana palona czy kasza gryczana niepalona?

Kasza gryczana palona, zwana również kaszą gryczaną prażoną poddaje się obróbce cieplnej. Proces sprawia, że zyskuje brązowe zabarwienie oraz charakterystyczny smak. Kaszę gryczaną niepaloną poddaje się wyłącznie suszeniu, dlatego też jest delikatniejsza. Czy to jedyna różnica?

Oczywiście, że nie! Obie kasze, zarówno palona, jak i niepalona, to dobre źródło węglowodanów, białka, witamin, minerałów i wielu innych cennych składników. Okazuje się jednak, że poddawanie ziaren obróbce cieplnej zmniejsza ilość tych dobroczynnych substancji. Kasza gryczana niepalona – kup teraz i przekonaj się na własnej skórze!

Kasza gryczana niepalona – 5 korzyści

1.     Bogate źródło witamin i minerałów

– zawiera witaminy B1 i B2, które mają działanie wspierające układ nerwowy
– zawiera składniki mineralne takie jak magnez, wapń, żelazo, nikiel, kobalt, cynk, miedź, jod, bor, które wpływają dobroczynnie na ogromną liczbę reakcji zachodzących w organizmie.

2.     Większa zawartość flawonoidów

Flawonoidy są organicznymi związkami chemicznymi o właściwościach bioaktywnych.
Mają działanie:
– przeciwbakteryjne
– przeciwwirusowe
– przeciwnowotworowe
– przeciwmiażdżycowe
– przeciwalergiczne
– rozkurczające
Obniżają również ryzyko powstawania skrzepów oraz obniżają ciśnienie krwi.

3.     Wysoka zawartość błonnika

Kasza gryczana niepalona zawiera więcej błonnika niż kasza gryczana prażona. Powinny po nią sięgać szczególnie osoby, które chcą zredukować masę ciała. Spożywanie błonnika wspomaga również perystaltykę jelit i niejednokrotnie usuwa problemy związane z zaparciami. Warto wiedzieć, że wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu.

4.     Zawartość kwasów organicznych niezbędnych do utrzymania dobrego stanu zdrowia

Ziarna niepalone zawierają między innymi kwas foliowy, cytrynowy i jabłkowy. Kwas jabłkowy wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, reguluje pracę układu pokarmowego. Kwas foliowy poleca się kobietom w ciąży. Za stabilizację witamin i minerałów w organizmie odpowiada natomiast kwas cytrynowy.

5.     Stabilizuje poziom glukozy we krwi

Gasza gryczana niepalona stabilizuje poziom glukozy we krwi. Dzięki temu nie będziesz czuć senności ani napadów głodu. Polecana diabetykom i osobom cierpiącym na insulinooporność.

Polecamy wybrać kaszę gryczaną niepaloną i przekonać się o jej dobroczynnych właściwościach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here