Bakalie znajdują się w ludzkiej diecie już od tysięcy lat. Z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe słodycze lub chipsy, gdy poczujesz ochotę na „małe co nieco”. Do bakalii zalicza się różne owoce suszone takie jak: daktyle, morele, rodzynki, , jabłka, gruszki, brzoskwinie i śliwki oraz orzechy: laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, fistaszki, pistacje.
Bakalie – właściwości odżywcze
Bakalie warto mieć zawsze pod ręką. Jeśli chcesz zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie stanowią idealne rozwiązanie w sytuacji, gdy męczy Cię głód, a nie masz możliwości przygotowania posiłku. W zależności od rodzaju, zawierają cenne składniki odżywcze oraz prozdrowotne właściwości.
Bakalie – rodzaje
Migdały
Dzięki zawartej w nich witaminie E wywierają dobroczynny wpływ na kondycje skóry. Dostarczają cynku, żelaza oraz witamin z grupy B, które bardzo dobrze wpływają na poziom koncentracji oraz zapamiętywanie. Cieszą się popularnością w kuchni wegetariańskiej jako źródło białka, ponieważ zawierają go wyjątkowo dużo.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie mają w sobie aż 2 razy więcej antyoksydantów w porównaniu z innymi popularnymi orzechami. W ich składzie znajduje się witamina E, która przybiera formę γ-tokoferolu. Taka budowa bardzo dobrze wspiera układ krążenia, a także ma wiele innych dobroczynnych właściwości. Orzechy włoskie mają także właściwości obniżające poziom cholesterolu, a także antynowotworowe oraz poprawiające skład mikroflory jelitowej.
Nerkowce
Nerkowce mają słodkawy posmak i są dosyć miękkie. Rosną w Ameryce Południowej na drzewach nerkowca. Zawierają dużo białka, magnezu, żelaza oraz witaminy A. Często wybiera się je do produkcji masła orzechowego.
Orzechy laskowe
Zawierają stosunkowo mało tłuszczu. Są bogate w magnez, wapń i cynk. Zawierają również dużo kwasu foliowego, składnika polecanego kobietom w ciąży z racji na jego korzystny wpływ na rozwój płodu.
Daktyle
Zawierają błonnik, żelazo oraz naturalne salicylany – to substancje, które podobnie jak aspiryna działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Stanowią bazę wielu zdrowych słodyczy. Daktyle również same w sobie stanowią przepyszną, zdrową przekąskę.
Morele
Morele są bardzo bogate w beta karoten i witaminę E. Polecane są szczególnie osobom cierpiącym na anemię lub nadkwasotę.
Suszone owoce w sklepie Jawo, a także inne bakalie, które znajdziesz w ich ofercie warto wprowadzić do swojego codziennego menu. Wysoka jakość ich produktów jest gwarancją pełnego smaku i wielu wartości odżywczych.