Orzechy makadamia naturalnie rosną w Australii. Ich odkrywcą był botanik Walter Hill, który nadał im nazwę na cześć swojego przyjaciela – Johna Macadamia. W swoim składzie zawierają wiele cennych właściwości odżywczych, mają delikatny maślany smak i znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni.

Orzechy macadamia – właściwości odżywcze

Zawierają najwięcej tłuszczów, jednak bez obaw. W większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe, których regularne spożywanie przyniesie wiele korzyści. Orzechy zawierają bardzo dużo składników mineralnych, szczególnie potasu i fosforu oraz witamin (najwięcej niacyny). Co ciekawe orzechy makadamia wspierają odchudzanie. Stabilizują poziom cukru we krwi. Zawierają kwas palmitoleinowy, który zwiększa metabolizm tłuszczu,
a w konsekwencji zmniejsza jego zawartość w tkance tłuszczowej. Poza tym zawierają dużo błonnika, który też wspomaga walkę z nadwagą i otyłością. Posiada on bowiem zdolność pęcznienia, dzięki temu powoduje szybsze uczucie sytości w trakcie spożywania posiłków. Ponadto wspiera ogólną pracę układu pokarmowego oraz pomaga przy problemach
z zaparciami.

Regularne spożywanie orzechów makadamia poprawia również profil lipidowy tzn. poziom cholesterolu LDL i HDL. W rezultacie zwiększa stężenie „dobrego” cholesterolu (HDL)
i obniża stężenie „złego” (LDL). Ogranicza to występowanie chorób wieńcowych np. miażdżycy.

Właściwości antyoksydacyjne orzechów makadamia pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Dzięki temu spowolniony jest proces starzenia organizmu oraz zmniejsza się ryzyko zapadania na nowotwory i inne choroby. Osoby spożywające orzechy makadamia cieszą się lepszą pamięcią i koncentracją. Mogą się także pochwalić tym, że o wiele lepiej radzą sobie ze stresem. Ponadto ich włosy, skóra i paznokcie są w świetnej kondycji.

Orzechy makadamia – zawartość kaloryczna oraz zastosowanie w kuchni

Jak każde orzechy, również orzechy makadamia są kaloryczne. Powinno się je spożywać regularnie aczkolwiek w rozsądnej ilości. Z powodu dużej zawartości tłuszczu należy chronić je przez wilgocią oraz ekspozycją na słońce, ponieważ mogą szybko zjełczeć. Orzechy makadamia wykorzystuje się do sporządzania kremów do ciast, są składnikiem sałatek, muesli, owsianek. Z powodzeniem można je wykorzystać również samodzielnie jako zdrową przekąskę.

Włącz orzechy makadamia Jawo 2008 do swojej diety, a Twój organizm Ci za to podziękuje. Warto kupować zdrowe produkty ze sprawdzonych źródeł.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here